Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Katrs trešais iedzīvotājs pazīst ģimeni, kurā notiek vardarbība

© F64 Photo Agency

Katrs trešais Latvijas iedzīvotājs pazīst vai zina kādu ģimeni, kurā notiek vardarbība, šodien Labklājības ministrijas (LM) kampaņas "Sitieni starp kaimiņiem un savējiem skar arī tevi" atklāšanā norādīja ministrijas Bērnu un ģimenes politikas departamenta eksperte Viktorija Boļšakova.

Turklāt viņa norādīja, ka liela daļa cilvēku uzskata, ka vardarbība ir ģimenes problēma, kurā nedrīkst jaukties, jo pati ģimene ar to tiks galā. Šī iemesla dēļ svarīgi likt sabiedrībai saprast, ka ikviens vēlas dzīvot drošā sabiedrībā, un tāpēc svarīgi iejaukties.

Boļšakova uzsvēra, ka tas, kas notiek kaimiņos, attiecas uz katru iedzīvotāju, uz katra cilvēka dzīves kvalitāti un drošību, tāpēc svarīgi reaģēt, pamanīt un iejaukties gadījumos, kad tiek novērota vardarbība.

Pēc LM pārstāves paustā, vardarbība ģimenē notiek kaimiņos, aiz sienām, aiz durvīm, proti, vardarbība ģimenē ir kaut kas, ko var nojaust, bet tieši, visticamāk, nevarēs ieraudzīt. "Ja mēs skatāmies uz datiem, patiesībā vardarbība līdzinās aisbergam. Mēs redzam tikai virspusi - piecas nogalinātas sievietes, 50 sievietes, kuras nonākušas slimnīcā, bet ir ļoti daudzi gadījumi, par kuriem statistika neko nepastāstīs," sacīja Boļšakova.

Pēc viņas paustā, aptauju rezultāti rāda, ka vismaz 100 sievietes dienā cieš no partnera vardarbības, taču, domājot par visiem vardarbības veidiem, ne tikai fizisko, bet arī seksuālo un psiholoģisko, gadījumu noteikti ir krietni vairāk.

LM eksperte, runājot par vardarbību ģimenē, uzsver, ka no tās necieš tikai sievietes, bet arī vīrieši, tomēr viennozīmīgi tendence - vardarbība ģimenē tiek vērsta pret sievieti un bērniem.

F64 Photo Agency

Pēc LM paustā, Latvija ir viena no Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, kurā vardarbība pret sievietēm un vardarbība ģimenē ir īpaši izplatīta. No partnera vardarbības vismaz reizi dzīvē ir cietusi katra trešā sieviete, katrā otrajā sievietes slepkavībā Latvijā ir vainojams tuvinieks, bet katram trešajam vardarbības upuris dzīvo kaimiņos.

Saskaņā ar Valsts policijas datiem katru dienu tiek saņemti vairāk nekā 20 izsaukumi par konfliktiem ģimenē. Vardarbībai ir smagas sekas - pērn no vardarbības starp tuviniekiem nogalinātas 22 sievietes, cietušas 197 sievietes.

Lai mazinātu sabiedrības iecietību pret vardarbību, LM sāk sociālu kampaņu "Sitieni starp kaimiņiem un savējiem skar arī tevi", aicinot līdzcilvēkus neignorēt vardarbību pret sievieti vai vardarbību ģimenē sev līdzās - pie kaimiņiem vai paziņu lokā.

LM, sākot sociālu kampaņu, ne tikai aktualizē problēmas esamību sabiedrībā, akcentējot līdzcilvēku lomu, bet arī aicina iesaistīties un ziņot par vardarbības gadījumiem, piedāvājot konkrētu rīcības plānu.

Ministrija aicina kaimiņiem, tuviniekiem, saskaroties ar vardarbību līdzās, zvanīt pa tālruni 110, ja situācija ir kritiska, vai 116006, lai saņemtu konsultatīvu atbalstu, kā rīkoties, lai pārtrauktu vardarbību līdzās. Savukārt upurus LM informēs par valsts atbalsta iespējām saņemt valsts apmaksātu sociālas rehabilitācijas pakalpojumu un tiesiskās aizsardzības iespējām, piemēram, varmākas tūlītēju nošķiršanu un valsts nodrošinātu juridisko palīdzību.

Kampaņa tiek īstenota ar Eiropas Savienības programmas "Tiesības, vienlīdzība un pilsonība" un LM līdzfinansējumu, projekta "Izpratnes veidošanas kampaņa par nulles toleranci attiecībā uz vardarbību pret sievietēm. "Vardarbībai patīk klusums" ietvaros. Projekts tiek īstenots ciešā sadarbībā ar krīžu un konsultāciju centru "Skalbes", lai īstenotu no vardarbības cietušu personu atbalsta pieejamības veicinošus pasākumus un biedrību "Streetbasket", kas plašāk pazīstama kā "Ghetto Games", lai preventīvi izglītotu jauniešus un veicinātu cieņpilnas savstarpējās attiecības starp puišiem un meitenēm.

Eiropas Komisija 2017.gadu izziņojusi par Eiropas gadu pret vardarbību pret sievietēm. 25.novembrī tika atzīmēta Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Starptautiskā diena vardarbības izskaušanai pret sievieti, ar to arī sākas ANO 16 dienu periods, kura ietvaros visā pasaulē tiek rīkoti dažādi pasākumi, lai pievērstu politiķu un sabiedrības uzmanību vardarbības pret sievieti aktuālajiem jautājumiem.