Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Pirmie gripas pacienti; deputāti interesējas, kāpēc vakcinēt

© Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Slimību profilakses un kontroles centrs reģistrējis pirmos četrus gripas saslimšanas gadījumus – trīs no gripas pacientiem ir bērni vecumā līdz 14 gadiem.

Gripas datu analīze liecina, ka šajā gripas sezonā reģistrēti kopumā četri gripas klīniskie gadījumi (gripas vīruss konstatēts laboratoriski). Trīs no gripas pacientiem ir bērni - divi vecumā līdz četriem gadiem, bet viens vecumā no pieciem līdz 14 gadiem. Gadījumi epidemioloģiski nav saistīti, un bērni nebija vakcinēti pret gripu.

Gripa vēl iekustas

Pagaidām gripas intensitāte Latvijā saglabājas zemā līmenī un tiek reģistrēti atsevišķi gripas gadījumi. Vienlaikus Latvijā pieaugusi saslimstība ar akūtām augšējo elpceļu saslimšanām, visvairāk saslimuši ir bērni līdz četru gadu vecumam. Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologi īpaši aicina vakcinēties tos cilvēkus, kuriem ir augsts gripas komplikāciju risks: hronisku plaušu, sirds un asinsvadu, nieru, vielmaiņas slimību pacienti, cilvēki, kuri plāno operācijas vai ārstēšanos stacionārā, seniori, kuriem pazeminātās imunitātes dēļ var saasināties hroniskās slimības, kas kopā ar gripas vīrusu var radīt dzīvībai bīstamas komplikācijas. Epidemiologi arī uzsver, ka riska vidū ir bērni no sešu līdz 24 mēnešu vecumam, jo viņiem nav izveidojusies imunitāte ne pret vienu no gripas vīrusiem, arī grūtnieces, kā arī mediķi. Tieši šīm iedzīvotāju grupām epidemiologi iesaka vakcinēties.

Deputātiem īpaša interese

Tikmēr nupat Saeimā izvērsusies diskusija par gripas vakcīnas nepieciešamību (Veselības ministrija plānojusi no nākama gada iekļaut gripas vakcīnu Vakcinācijas kalendārā bērniem līdz divu gadu vecumam) - pieci deputāti (vēstules iesniedzēja ir deputāte Jūlija Stepaņenko) pieprasījuši veselības ministres skaidrojumu, uz kādiem pētījumiem balstīts ieteikums vakcinēt bērnus līdz divu gadu vecumam un grūtnieces, kā arī kādas ir gripas vakcīnas blaknes un sekas ilgtermiņā, vai un kādas vakcīnas izraisa blaknes, cik daudz saslimušo ir vakcinēto un cik nevakcinēto bērnu un grūtnieču grupā? Tāpat deputāti lūdz sniegt norādes par pētījumiem, kas garantē Latvijā lietoto pretgripas vakcīnu drošību grūtniecēm un bērniem līdz divu gadu vecumam. Deputāti uzdod jautājumu, vai Veselības ministrija ir iepazinusies ar pētījumiem par vakcinācijas riskiem, kurus deputāti uzskaita, tiesa, paši neatsaucoties uz jebkādiem pētījumiem (piemēram, spontānie aborti, augļa bojājumi, smadzeņu bojājumi, vēzis u.c.). Deputāti arī vēlējušies uzzināt, vai ierēdņi pret gripu vakcinējas? Pati veselības ministre Anda Čakša, būdama bērniņa gaidībās, vakcinējās pret gripu publiska pasākuma laikā.

Atsaucas uz zinātni

Saskaņā ar valsts atbildīgo iestāžu datiem beidzamo piecu gadu laikā Latvijā ir reģistrēts viens iespējamais komplikācijas gadījums divu gadu vecam bērnam pēc vienlaicīgas gripas un pneimokoku infekcijas. Bērnam bija paaugstināta ķermeņa temperatūra, viņš izārstējies mājās. Katru sezonu Latvijā ar gripu slimo līdz pat 15 procenti iedzīvotāju. Runājot par pētījumiem, kuros tiktu noskaidrota gripas vakcīnas efektivitāte, Veselības ministrija skaidro, ka šie pētījumi prasa ievērojamus finanšu resursus, tāpēc Latvijā netiek veikti, bet Latvija balstās uz citu valstu pētījumu datiem. Vakcinācijas efektivitāte var atšķirties, taču ir pierādīts, ka tā vidēji par 40 līdz 60 procentiem samazina saslimšanas risku ar gripu. Ministrijas atbildes vēstulē ir atsauces uz virkni pētījumiem. Tāpat Veselības ministrija arī norāda, ka gripas vakcīnu var lietot grūtniecības laikā un dati neliecina par nelabvēlīgu ietekmi uz augļa un mātes veselību. «Pieņemot lēmumus par pretgripas vakcinācijas nodrošināšanu grūtniecēm un bērniem, Veselības ministrija ir ņēmusi vērā zinātniski pamatotus pētījumus,» uzsvērts atbildē Saeimas deputātiem. Pētījumos norādīts tieši uz gripas radītajām komplikācijām grūtniecēm (nevis vakcīnas) - abortiem, augļa bojāeju, priekšlaicīgām dzemdībām, kā arī grūtnieču mirstību. Grūtnieču un bērnu līdz divu gadu vecumam vakcinācijai tiek izmantota inaktivēta gripas vakcīna, kas nesatur gripas vīrusu.

UZZIŅA

GRIPA

Beidzamo četru gripas sezonu laikā gripas vīrusi laboratoriski noteikti 1283 bērniem, kas ir 16% no visiem gripas gadījumiem. Bērni ar gripu slimo trīs reizes biežāk nekā citi iedzīvotāji

Beidzamo piecu gripas sezonu laikā reģistrēti trīs nāves gadījumi ar gripu grūtniecēm, kopumā miruši 269 cilvēki, neviens nav bijis vakcinēts pret gripu

Beidzamo piecu gadu laikā saņemts viens ziņojums par gripas vakcīnas blakusparādībām - divus gadus vecam bērnam konstatēta paaugstināta temperatūra

Avots: Veselības ministrija