Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Valsts policijas darbinieks pieņēmis 15 000 eiro kukuli

© F64

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa 5.decembrī sāks skatīt krimināllietu pret Valsts policijas (VP) inspektoru Ingu Broniču par 15 000 eiro kukuļa piedāvājuma pieņemšanu, izmantojot sava dienesta stāvokli, liecina tiesu kalendārs.

Iepriekš bija paredzēts lietas izskatīšanu uzsākt 12.jūnijā, taču Broničs uz tiesas sēdi neieradās, tādēļ tiesa lēma sēdi pārcelt.

Kā aģentūru LETA iepriekš informēja prokuratūras preses pārstāve Kristīne Sutugina, šā gada 27.janvārī Rīgas pilsētas Centra rajona prokuratūras prokurore tiesai nodeva krimināllietu, kurā VP darbiniekam celta apsūdzība par to, ka viņš, būdams valsts amatpersona, izmantojot savu dienesta stāvokli, izdarīja materiālu vērtību - 15 000 eiro kukuļa un tā piedāvājuma - pieņemšanu pirms nelikumīgas darbības izdarīšanas citas personas interesēs.

Tāpat prokurore pie kriminālatbildības saukusi Andreju Brambergu, kurš esot bijis VP darbinieka starpnieks un jau iepriekš bijis astoņas reizes sodīts. Viņš šajā kriminālprocesā atbalstījis kukuļa un tā piedāvājuma pieņemšanu, lai apsūdzētā valsts amatpersona veiktu procesuālās darbības kāda konkrētā kriminālprocesā un aizdomās turētajai personai tiktu grozīts drošības līdzeklis.

Abi apsūdzētie augstāk norādītās noziedzīgās darbības veikuši 2016.gada sākumā.

Apsūdzība vīriešiem celta pēc Krimināllikuma panta par kukuļa vai tā piedāvājuma pieņemšanu, ko izdarījusi valsts amatpersona pati vai ar starpnieku pirms kādas likumīgas vai nelikumīgas darbības izdarīšanas vai neizdarīšanas kukuļdevēja, kukuļa piedāvātāja vai citas personas interesēs. Par šo noziegumu personas var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Kā liecina Broniča amatpersonas deklarācija par 2015.gadu, kas ir pēdējā kas pašlaik pieejama Valsts ieņēmumu dienesta datubāzē, par darbu policijā viņš nopelnījis 14 858 eiro, viņam piederēja 2004.gadā ražota automašīna "BMW 330", bet nav piederējuši īpašumi un nav bijuši deklarējami iekrājumi vai parādsaistības.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.