Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Ropažu dome valstij prasa naudu bērnudārzam bēgļu bērniem

Ropažu novada pašvaldība ir lūgusi Saeimas Pilsonības, migrācijas un saliedētības komisijai rast finansējumu pirmsskolas izglītības iestādes izveidei, kur mācīšoties vietējo iedzīvotāju un patvēruma meklētāju bērni, pastāstīja Ropažu novada pašvaldības pārstāve Signe Grūbe.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka nākamgad beigsies finansējums patvēruma meklētāju bērnu piecu, sešu gadu vecumā pirmskolas apmācībai "Muceniekos". Pašlaik valsts budžetā tam nav paredzēti līdzekļi, un tā vietā līdzekļi būs pieejami bērnu pieskatīšanai patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā "Mucenieki".

Saeimas Pilsonības, migrācijas un saliedētības komisija aicināja iesaistītās ministrijas un pašvaldību, izvērtējot un ņemot vērā valsts finansējumu un ES fondu piesaistes iespējas, sagatavot priekšlikumus un finanšu aprēķinus pirmsskolas izglītības iestādes Ropažu novada Muceniekos izveidei, paredzot tajā noteiktu skaitu vietu patvēruma meklētāju bērniem.

Pašvaldība pauž, ka pirmsskolas izglītības nodrošināšana patvēruma meklētāju bērniem būtu jāturpina un kā vislabākais risinājums esot pirmsskolas izglītības grupu izveide tieši Mucenieku ciemā, iekļaujot tajās gan patvēruma meklētāju, gan vietējo iedzīvotāju bērnus. "Tas nodrošinātu gan pirmsskolas izglītības pieejamību, gan patvēruma meklētāju bērniem būtu iespējams ātrāk iekļauties vietējā sabiedrībā un apgūt latviešu valodu," pauda Grūbe.

Saskaņā ar Iekšlietu ministrijas sniegto informāciju, 2018.gadā, kā arī turpmākajos gados, Ropažu novada pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē būtu nepieciešams nodrošināt 12 vietas bērniem - patvēruma meklētājiem.

Izvērtējot dažādus iespējamos risinājumus, sarunu gaitā ar ministrijām Ropažu pašvaldība piedāvājusi divus variantus pirmsskolas iestādes izveidei Mucenieku ciemā - moduļu tipa vissezonas ēkas būvniecību, kas pielāgota pirmsskolas izglītības iestādes vajadzībām, vai pašvaldības īpašumā esošas ēkas Muceniekos rekonstruēšanu un pielāgošanu pirmsskolas izglītības iestādes vajadzībām. Pēc pašvaldības aplēsēm, jauna bērnudārza būvniecība izmaksātu aptuveni 200 000 eiro, bet esošās ēkas rekonstrukcija - aptuveni 325 000 eiro.

Grūbe skaidroja, ka kopumā ideju par bērnudārza izveidi Mucenieku ciemā atbalstot visas iesaistītās puses. Tomēr šobrīd nav iespējams atrast finansējumu nepieciešamās infrastruktūras izveidei Mucenieku ciemā ministriju esošo budžetu ietvaros vai piesaistot ES fondu līdzekļus.

Kā viens no iespējamiem risinājumiem tika ieteikts pašvaldībai ņemt aizņēmumu Valsts kasē, tomēr Ropažu pašvaldība skaidrojusi, ka ar valsts aizdevuma atbalstu pēdējo gadu laikā jau ir rekonstruēta Ropažu vidusskola, Zaķumuižas pamatskola un bērnudārzs "Annele". Neskatoties uz audzēkņu skaita palielināšanos un divu izglītības iestāžu iesaisti izglītības jaunā satura aprobācijā programmā "Skola 2030", pašvaldība neesot saņēmusi atbalstu no ES fondiem savu izglītības iestāžu paplašināšanai.

Līdz ar to jau šobrīd pašvaldībai esot skaidrs, ka nākotnē Zaķumuižas pamatskolu būs jāpaplašina, arī turpmāk ņemot aizdevumu no Valsts kases. "Šī iemesla dēļ mēs neredzam iespēju ņemt vēl vienu aizņēmumu," pauda Grūbe.

Ņemot vērā visu iepriekš minēto, šobrīd Ropažu novada pašvaldība ir aicinājusi Saeimas Pilsonības, migrācijas un saliedētības komisiju rast iespēju finansiāli atbalstīt bērnudārza izveidi patvēruma meklētāju un vietējo iedzīvotāju bērniem.