Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Kam nepieciešams vakcinēties pret gripu

© F64

Vakcinācija pret gripu ir ieteicama ikvienam, tomēr Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologi īpaši aicina vakcinēties tos cilvēkus, kuriem saslimšana ar akūtām augšējo elpceļu infekcijām norit smagā formā un ir augsts gripas komplikāciju risks.

Kā norāda SPKS visvairāk vakcinēties nepieciešams cilvēkiem, kuri slimo ar hroniskām plaušu, sirds un asinsvadu sistēmas, nieru un vielmaiņas slimībām, kuri plāno operācijas vai ārstēšanos stacionāros, kuri vecāki par 65 gadiem, jo šajā vecumā imūnā sistēma vairs nenodrošina pilnvērtīgu aizsardzību pret saslimšanu un nereti saasinās arī hroniskās slimības, kas kopā ar gripas vīrusu var radīt dzīvībai bīstamas komplikācijas.

Tāpat riska grupu vidū ir bērni no sešu līdz 24 mēnešu vecumam, jo viņiem vēl nav izveidojusies imunitāte pret nevienu no gripas vīrusiem, grūtnieces un sievietes, kuras plāno grūtniecību gripas sezonā, kā arī mediķi un sociālie darbinieki, kuri rūpējas par pacientiem ārstniecības un sociālās aprūpes iestādēs.

Vienlaikus SPKC iesaka vakcinēties cilvēkiem, kuriem ģimenēs ir mazi bērni, veci cilvēki vai cilvēki ar hroniskām saslimšanām.

SPKC epidemiologi atgādina, ka lielāks inficēšanās risks ir to profesiju pārstāvjiem, kuru darbs saistīts ar atrašanos publiskā vietā un kontaktēšanos ar daudziem cilvēkiem, piemēram, veikalu pārdevējiem, sabiedriskā transporta kontrolieriem, skolotājiem un audzinātājiem.

Kā liecina SPKC informācija, valsts 50% apmērā kompensē vakcināciju pret gripu personām vecumā no 65 gadiem, pieaugušajiem, kuriem ir hroniskas plaušu slimības, hroniskas kardiovaskulāras slimības neatkarīgi no to cēloņa, hroniskas vielmaiņas slimības, nieru slimības, imūndeficīts, ka arī personām, kuras saņem imūnsupresīvu terapiju un grūtniecēm.

Savukārt valsts 100% apmērā kompensē vakcināciju pret gripu bērniem vecumā no sešiem līdz 24 mēnešiem, kā arī bērniem vecumā no 24 mēnešiem līdz 18 gadiem, kuriem ir hroniskas plaušu slimības, hroniskas kardiovaskulāras slimības neatkarīgi no to cēloņa, hroniskas vielmaiņas slimības, nieru slimības, imūndeficīts, ka arī bērni, kuras saņem imūnsupresīvu terapiju un kuri ilgstoši saņem terapiju ar "ac. acetylsalicylicum".

SPKC epidemiologi atgādina, ka gripa ir akūta, īpaši lipīga infekcijas slimība. Gripas infekcijas avots ir slims cilvēks, kurš klepojot, šķaudot vai runājot, izplata vīrusu. Vesels cilvēks ar gripu inficējas ieelpojot gaisu, kas satur gripas vīrusu, vai saskaroties ar priekšmetiem, uz kuriem atrodas gripas slimnieka deguna vai rīkles izdalījumi.

SPKC akūtu augšējo elpceļu infekciju un gripas monitoringa dati liecina, ka reģistrēti četri šosezon pirmie gripas klīniskie gadījumi.

Jau ziņots, ka Latvijā pret gripu vakcinējas mazāk nekā 1% iedzīvotāju.