Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Ģimenes ārsti pārtrauc vairākus mēnešus ilgušo streiku

© SCANPIX

Šodien, 2017. gada 1.decembrī notika Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) Biedru sapulce, kurā ģimenes ārsti izskatīja Ministru kabineta un Veselības ministrijas prasības ārstu darbam 2018. gadā un apsprieda e-veselības sistēmas darbības aktualitātes, kā arī lēma par tālāku rīcību, kas nepieciešama ģimenes ārstu darba labākai nodrošināšanai.

Ģimenes ārsti ir saņēmuši no Nacionālā veselības dienesta "rīkojumu" parakstīt līgumu par pakalpojumu sniegšanu 2018. - 2020. gadā un līgumu par e-veselības lietošanu. Dienests "lūdz" tā atsūtītos līgumus parakstīt dažu dienu laikā. Līgumus vienpusēji ir sagatavojis Nacionālais veselības dienests, ģimenes ārsta tiesības un tiesiskās intereses šajos līgumos nav ietvertas. Prasības parakstīt vienas puses sastādītu līgumu, kurā tiek nodrošinātas tikai vienas līgumslēdzējpuses intereses, ir pretrunā līgumu brīvības principam, kura ievērošanas obligātumu paredz Valsts pārvaldes iekārtas likums un citi saistošie tiesību akti.

Dienests piedāvā ārstiem parakstīt līgumu, kurā iztrūkst būtiska līguma sastāvdaļa, proti, par pakalpojumiem paredzētās samaksas apmērs. Dienests prognozējamo samaksas apmēru ir nosūtījis kā informatīvu materiālu un sola, ka to vienpusēji paziņos tad, kad ministrija būs sadalījusi piešķirtos budžeta līdzekļus.

LĢĀA Biedru sapulce nolēma pieprasīt Nacionālajam veselības dienestam nekavējoties saskaņot ar LĢĀA primārās veselības aprūpes pakalpojumu 2018. gadam līguma nosacījumus, lai garantētu ģimenes ārstu līgumisko tiesību un interešu aizsardzību.

Ģimenes ārsti Biedru sapulcē uzklausīja kolēģu un speciālistu atzinumus par e-veselības sistēmas darbības izpēti. Kolēģu un speciālistu sniegtā informācija liecina, ka ārsta iespējas lietot e-veselības sistēmu ir būtiski ierobežotas sistēmas darbības trūkumu dēļ.

Lauris Aizupietis/ F64 Photo Agency

LĢĀA biedru sapulce nolēma:

• Pieprasīt, lai NVD saskaņo ar LĢĀA e-veselības līguma nosacījumus;

• Sākt e-veselības sistēmas lietošanu ar daļu e-darbnespējas lapa;

• Daļu e-recepte lietot tad, ja katras receptes izrakstīšana neaizņem ilgāk kā 60 sekundes janvārī, ilgāk kā 30 sekundes februārī, pārējās e-receptes izrakstīt tad, ja tas netraucē pacientu ārstēšanas darbam;

• Lai pacienti neciestu e-veselības trūkumu dēļ, kad e-veselības sistēma neļauj ātri sagatavot dokumentu, izsniegt pacientam nepieciešamo dokumentu papīra formā un par to izdarīt ierakstu kartiņā;

• Reģistrēt e-veselības sistēmas tehniskās darbības trūkumus, apkopot un nosūtīt LĢAA un NVD.

LĢĀA Biedru sapulce nobalsoja par Streika komitejas priekšlikumu pārtraukt streiku un plānot, ka streiks tiek atsākts 2018. gadā, ja valdība nepilda streika prasības.