Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

"Sasildi Ziemassvētkos": Darboties prieks, kas palīdz līdzcilvēkiem

VISS LABDARĪBAI. Ar Rīgas Starptautiskā sieviešu kluba dāmu darinātajām lietām Ziemassvētku labdarības tirdziņam iepazīstina Eva Sesemane. Viņa pati ne tikai organizē darbus, bet arī šuj krāsainas iepirkumu somas, priekšautus un citas praktiskas un ikdienā noderīgas lietas © Lauris AIZUPIETIS, F64 Photo Agency

«Esmu pagodināta nodarboties ar labdarību – tas man sagādā prieku un vienlaikus palīdz citiem cilvēkiem,» Neatkarīgajai saka Eva Sesemane no Rīgas starptautiskā sieviešu kluba, kas šosestdien aicina uz Ziemassvētku labdarības tirdziņu Vecrīgā. Visi tirdziņā iegūtie līdzekļi nonāks Latvijas labdarības organizāciju, tostarp krīzes centru, rīcībā, lai palīdzētu bērniem un ģimenēm.

Dūc šujmašīnas, no gludekļiem paceļas tvaiks, smaržo lavanda, vasks un audumu krāsa - Rīgas starptautiskā sieviešu kluba pulcēšanās vietā Rīgas centrā dažas dienas pirms labdarības tirdziņa valda darba duna. Evu, Tīnu, Danielu, Lauru, Sīvu, Martinu un pārējās dāmas sastopam cītīgi strādājam, gatavojoties labdarības tirdziņam - vēl jāsašuj pēdējie linu maisiņi, jāizgludina un jāsakārto galdauti, smaržu maisiņi, adījumi, jāpieliek cenu zīmītes - visa tirdziņā iegūtā nauda tiks izlietota labdarības mērķiem.

INTERESANTI. Šādus neredzētus mobilo tālruņu vai planšetdatoru turētājus jeb spilventiņus, kas pašūti no dažādiem audumiem, arī varēs iegādāties labdarības tirdziņā / Lauris Aizupietis/F64

«Ikviena lieta, ko jūs šeit redzat, ir unikāla, jo mēs tās šujam pašas no pašu sagādātiem materiāliem,» stāsta E. Sesemane, «katra lieta, ko esam pašuvušas vai pagatavojušas, ir vienā eksemplārā.» Bez jau pieminētajām saimniecībā noderīgām lietām kundzes pagatavojušas iepirkumu maisiņus un somas, apavu maisiņus dāmām un kungiem ar pašu veidotu uzdruku, dvieļus, vaska sedziņas, mazuļu higiēnas lietu somiņas jaunajām māmiņām, tāpat labdarības tirdziņam sarūpēti adījumi - cepures, zeķes, šalles. Eva rāda arī līdz šim neredzētu lietu - mobilo tālruņu vai planšetdatoru turētāju jeb spilventiņu, ko arī varēs iegādāties tirdziņā jeb, kā rokdarbnieces saka, Christmas Bazaar! Tas notiks jau divdesmit pirmo reizi.

Rīgas starptautiskais sieviešu klubs dibināts jau deviņdesmito gadu sākumā, lai pulcētu Latvijā strādājošo, galvenokārt uzņēmēju, diplomātu, dzīvesbiedres, ārvalstu vēstniecību darbinieces. «Ierodoties no citas valsts, ir nepieciešams atbalsts, lai nejustos viens svešā zemē, svarīgi atrast arī domubiedrus,» stāsta E. Sesemane, taču visai drīz klubs pārtapis arī par labdarības organizāciju, kuras mērķis ir palīdzēt citiem. Klubā pašlaik ir 140 dalībnieču, no kurām aptuveni 50 dāmu ir ļoti aktīvas un darbojas dažādos projektos. «Esmu pagodināta, ka man ir tāda iespēja - nodarboties ar labdarību,» saka Eva, «vārdos neizsakāmas ir sajūtas, ka tu redzi priecīgus bērnus un laimīgas mammas, sajūta, ka esi izdarījis patiešām labu darbu.»

Logo

Rīgas starptautiskā sieviešu kluba prezidente Tīna Nordkvista stāsta, ka labdarības tirdziņa mērķis ir svētku laikā stiprināt dažādu tautu un kultūru sadarbību, palīdzot grūtībās nonākušiem cilvēkiem. Visi tirdziņa ieņēmumi tiek ziedoti labdarībai - pateicoties Starptautiskā sieviešu kluba un Rīgā dzīvojošo ārzemnieku iniciatīvai, pagājušajā gadā tirdziņā saziedoti gandrīz 40 000 eiro, kas nonāca 16 dažādām labdarības organizācijām - SOS bērnu ciematiem, krīzes centriem, atbalstot bērnus ar īpašām vajadzībām, jaunās māmiņas, vientuļus seniorus un no vardarbības cietušus cilvēkus visā Latvijā. Arī šogad piedalās 28 ārvalstu vēstniecības, kuru sarūpētos dažādu tautu cienastus varēs nobaudīt ikviens tirdziņa apmeklētājs, kā arī iegādāties unikālas lietas - papildus dāmu rokdarbiem būs iespējams iegādāties arī dažādas ziedotas lietas, piedalīties loterijā un izsolē.

***

KAD un KUR?

Starptautiskais Ziemassvētku labdarības tirdziņš notiks sestdien, 2. decembrī, no pulksten 11 līdz 16 Rīgas domes telpās Rātslaukumā 1.