Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Aptauja: Valsts svētku pasākumus apmeklē pusmiljons iedzīvotāju

© Mārtiņš Zilgalvis, F64 Photo Agency

18.novembris ir Latvijas neatkarības proklamēšanas diena. 39% jeb gandrīz pusmiljons iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 60 gadiem Latvijas neatkarības proklamēšanas dienā parasti apmeklē kādu svētku pasākumu – karaspēka parādi, salūtu vai ko citu, atklāj pētījumu kompānijas Kantar TNS novembra sākumā veiktā aptauja.

Ceturtā daļa iedzīvotāju 18.novembra svētkus svin mājās savu radu un draugu lokā (25%) vai televīzijā vēro 18.novembrim veltītos raidījumus (23%).

Savukārt trešā daļa iedzīvotāju (34%) 18.novembri izbauda kā parastu brīvdienu.

Publicitātes foto

Līdzīgi kā Lāčplēša dienu, arī 18.novembra svētkus biežāk svin ģimenēs, kurās runā latviešu valodā. Savukārt citvalodu ģimenēs 18.novembri biežāk izmanto kā parastu brīvdienu un svētkus īpaši neatzīmē.

Jaunieši (vecumā no 18 līdz 29 gadiem) caurmērā biežāk nekā pieaugušie klātienē apmeklē 18.novembrim veltītos pasākumus (karaspēka parādi, salūtu u.tml.) un pēc tam svin svētkus kopā ar radiem vai draugiem. Arī skolēni un studenti, kā arī iedzīvotāji no vismaz četru cilvēku ģimenēm (kurās bieži vien ir bērni) parasti apmeklē parādi, salūtu vai kādu citu svētku pasākumu. Savukārt gados vecāki iedzīvotāji (50-60 gadu vecumā) biežāk nekā jaunāka gadagājuma cilvēki mājās televīzijā vēro 18.novembrim veltītos raidījumus.

Sievietes biežāk nekā vīrieši 18.novembrī dodas klātienē apmeklēt kādu svētku pasākumu, kamēr vīrieši šos svētkus biežāk atzīmē mājās kopā ar radiem vai draugiem. To var skaidrot tādējādi, ka sievietes biežāk dzīvo ģimenēs ar bērniem, kuri savukārt vēlas apmeklēt svētku parādi, salūtu vai kādu citu svinīgu pasākumu.