Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Pamācība: Kā pareizi iegādāties svētku salūtu?

© F64

Lieliem soļiem tuvojas svētku laiks, kad tiek rīkoti dažāda veida salūti. Šajā pirmssvētku laikā, jo īpaši aktuāla kļūst pirotehnikas izstrādājumu tirdzniecība. Aicinām pirotehniku iegādāties tikai specializētajos veikalos pie tirgotājiem, kuri ieguvuši atļauju veikt komercdarbību.

Gādājot svētku salūtu, Valsts policija (VP) atgādina, ka pirotehniku drīkst iegādāties vienīgi specializētajos veikalos un tikai no tādiem tirgotājiem, kuriem ir izsniegta speciāla atļauja jeb licence. VP aicina nekādā gadījumā neiegādāties pirotehniku no privātpersonām, kuras tirgo apšaubāmas un nezināmas izcelsmes nesertificētus pirotehnikas izstrādājumus.

Gādājot par iedzīvotāju drošību, lai svētku uguņošana tiktu aizvadīta bez starpgadījumiem, Valsts policija kontrolē un veic dažāda veida pārbaudes, kas saistītas tieši ar pirotehnikas izstrādājumu tirdzniecību un glabāšanu. Pārbaudes tiek veiktas uguņošanas ierīču un skatuves pirotehnisko izstrādājumu pastāvīgajās tirdzniecības vietās, tai skaitā mazumtirdzniecībā un vairumtirdzniecībā, pievēršot pastiprinātu uzmanību pirotehnikas izstrādājumu uzglabāšanai veikalos un noliktavās, to ražošanas vietās, kā arī sprāgstvielu un spridzināšanas ietaišu glabāšanai noliktavās.

VP atgādina, ka atsevišķu pirotehnikas izstrādājumu iegādei ir vecuma ierobežojumi un Pirotehnisko izstrādājumu aprites likumā ir noteikts, ka 1. klases uguņošanas ierīces var iegādāties un izmantot personas, kas sasniegušas 14 gadu vecumu, savukārt 2. un 3. klases uguņošanas ierīces un T1 klases skatuves pirotehniskos izstrādājumus - tikai no 18 gadu vecuma. (izstrādājuma klase norādīta uz katra izstrādājuma).

Daži drošības pasākumi, kurus jāievēro, lai svētki tiktu pavadīti droši un bez starpgadījumiem:

  • pirms pirotehnikas izstrādājuma lietošanas jāpārliecinās, ka ir ievērots drošs attālums no skatītājiem, mājām, kokiem un elektrības vadiem;
  • pirotehnikas izstrādājumus nedrīkst vērst cilvēku virzienā;
  • pirms pirotehnikas izmantošanas, būtiski ir parūpēties, lai tuvumā būtu ūdens vai ugunsdzēšamais aparāts, kuru nepieciešamības gadījumā varētu pielietot;
  • pirotehniku kategoriski aizliegts izmantot, ja tā apdraud cilvēka dzīvību, veselību, mantu vai var nodarīt kaitējumu videi;
  • tāpat pirotehniskos izstrādājumus aizliegts izmantot alkoholisko dzērienu, narkotisko vai citu apreibinošo vielu iespaidā.