Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Proklamēšanas gadadienu svin ārvalstīs

© F64 Photo Agency

Lai kā vērtētu Latvijas simtgades pasākumus Latvijā, ārpus valsts piederību tai var vērtēt, izmantojot socioloģisko aptauju datus un personiskos novērojumus.

Visai loģiski ir aptaujas rezultāti, ka 49 procenti Latvijas iedzīvotāju 18. novembri atzīmēs ar svētku maltīti ģimenes lokā, liecina Maxima Latvija veiktā aptauja. Ēšana ir ikdienišķa vajadzība Latvijā, bet kā ir ārpus valsts?

Diaspora, kas dzīvo ārpus Latvijas, savas valsts jubileju atceras ar dažādiem pasākumiem. «Latvietību mēs uzturam tikpat spilgti vai vēl spilgtāk, nekā dzīvojot Latvijā, - tiek svinēti kopīgi Ziemassvētki, Līgo un ripinām olas Lieldienās. Sanākam kopā pie Paula Jaunzema akmens Atbalsts 4. maijā un 18. novembrī. Šogad pirmo reizi lūdzām Ārlietu ministrijas atbalstu 18. novembra pasākumam, kur tiks godināts ceļojošais Latvijas karogs, un šo pasākumu ir solījis apmeklēt arī Islandes prezidents un Reikjavīkas mērs. Islandē, pēc neoficiālas statistikas, dzīvo ap 800 latviešu, un lielus pasākumus apmeklē aptuveni 100 no viņiem, Neatkarīgo informē Reikjavīkas latviešu skoliņā.

Arī citviet valsts simtgadi godina ar pasākumiem, kas saliedē mūsu valsts iedzīvotājus ārpus Latvijas. Latvijas vēstniecība Čehijā par godu Latvijas 99. gadadienai aicina uz režisora Jāņa Norda filmas seansu Mammu, tevi mīlu latviešu valodā.

Latvijas vēstniecība Ungārijā aicināja uz Latvijas Republikas proklamēšanas 99. gadadienai veltīto svinīgo pieņemšanu, kura Budapeštā šogad notika 16. novembrī. Arī Latvijas vēstniecība Turcijā ielūdza Turcijā dzīvojošos latviešus ar ģimenēm uz koncertu un pieņemšanu par godu Latvijas Republikas proklamēšanas dienai.

Savukārt postfolkloras grupa Iļģi viesojās pasākumā, kurā uzstājās arī Berlīnes Latviešu koris un folkloras kopa Rīta rasa.

Citviet Latvijas iedzīvotājus iepriecēja gan mākslas, gan animācijas filmas Kā Brālītis Trusītis uzvarēja Lauvu, Ūdensbumba resnajam runcim, Sapņu komanda 1935. Interesanti, ka Latvijas neatkarības gadadienu svinēs arī Austrālijā, Kanādā, Vācijā, Amerikā, Zviedrijā un citās pasaules valstīs. Informācija pieejama mājaslapā https://www.latviesi.com/notikumi/.