Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Saeimas grautiņu dalībnieks – īpaši bīstams

VAI BĪSTAMS? Uz tiesas sēdēm Ansis Ataols Bērziņš tiek vests roku dzelžos kā bīstams noziedznieks © Antra Gabre

Septembrī Liberecas tiesa Čehijā pieņēma lēmumu, ka tā dēvētās 2009. gada bruģa revolūcijas dalībnieks Ansis Ataols Bērziņš ir jāizdod Latvijai, kur viņam jāizcieš cietumsods. A. A. Bērziņš arī tagad ir ieslodzījumā – Liberecā. Pagaidām nav saņemts sprieduma tulkojums latviski, tāpēc Ansis, visticamāk, Ziemassvētkus sagaidīs ārpus Latvijas. Cietumā.

Prokurore prasīja izdot Latvijai A. A. Bērziņu. Ja tiesa viņas lūgumu apmierinās, tad Anša kā Eiropas Savienības pilsoņa izdošana notiks ātri, Neatkarīgajai septembrī sacīja viens no A. A. Bērziņa aizstāvjiem - Čehijā pazīstams advokāts cilvēktiesību jomā Pēters Ūls. Taču birokrātijas dzirnas gana lēni maļ arī Čehijā. A. A. Bērziņa advokāts Jānis Mucenieks saka: «Gaidām sprieduma tulkojumu.» Kad to saņems, tad iesniegs pārsūdzību, bet pašlaik šīs lietas virzība ir gaidīšanas režīmā.

Latvijas pilsonis A. A. Bērziņš sevi uzskata par politiski apsūdzētu un akcentē savas demokrātiskās tiesības izteikt viedokli par valsts varu Latvijā. Viņš nav atkāpies no iepriekš teiktā - ka nemieri pie Saeimas gandrīz pirms desmit gadiem ir bijuši pamatoti. Cietumā Ansis dokumentē visu, kas notiek - par to var lasīt sociālajā tīklā Facebook, par to viņš ir stāstījis tiesas sēdēs un intervijās. Tās ir ne tikai viņa tiesības izteikt savu viedokli, izstāstīt to, kas notiek ieslodzījuma vietā ar cilvēku, kuram bija vēlme un iespējas veidot profesionālu karjeru, dzīvot jēdzīgu nodokļu maksātāja dzīvi un cilvēka privātu dzīvi, bet arī raisīt diskusiju par soda jēgu un samērīgumu. Kāds ir soda mērķis? Laupīt cilvēkam jelkādas iespējas un uzspiest zīmogu «īpaši bīstams»? Vai valstij vajag cilvēku cietumā, vai arī cilvēku, kurš joprojām ir pieejams sabiedrībai un sabiedrība - pieejama viņam? Tiesu sistēmai jāatzīst, ka ieslodzījums nepavisam nekalpo kā biedinājums citiem. Tas nenozīmē, ka bīstami noziedznieki nav jāizolē, bet izvērtēšanas vērts ir jēdziens, kas ir īpaši bīstams - vai tas, kurš metis akmeni Saeimas logā, vai sērijveida slepkava? Vai cietumu sistēmas mērķis ir pazemot cilvēku vai arī izprast viņa rīcības motīvus un, ja nepieciešams, veikt preventīvas darbības, lai novērstu līdzīgus noziegumus?

Šajās dienās Ansis izplatījis paziņojumu par savu situāciju cietumā Čehijā. Viņš rakstījis vairākas sūdzības, bet nu viņam inkriminēta apsūdzība par uzbrukumu policistam. «Esmu turēts aizdomās vairāku kriminālnoziegumu paveikšanā pret vienu policistu, uz lietas izmeklēšanas laiku tikšu pārcelts Litomeržices cietumā. Mani uzreiz deportēja uz Litomeržici, ievietoja mazā, apbružātā kamerā ar papildu režģi uz loga, ar kaut kādiem insektiem gultā. Mani vienīgo šajā cietumā izved no kameras ar roku dzelžiem. Sakari ar ārpasauli ir aprauti,» viņš informē. Advokāts Jānis Mucenieks saka - viņam ir tieši tikpat daudz informācijas, cik medijiem. Pašlaik situācija ir vienā vārdā raksturojama - jāgaida.