Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

LTA: Kases aparātu reforma ir liels "blefs"

© F64

Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA) paudusi savu nostāju par kases aparātu reformu.

LTA uzsver, ka nav vajadzīgi citi starpnieki kases aparātu sertifikācijai tā radot "iespēju iedzīvoties nezināmiem ierēdņiem un politiķiem. Jānovērš slēptā korupcija, kad speciāli izdomātas shēmas rezultātā ievējojami sadārdzinās sertifikācija. Privāta sertifikācijas sistēma nav nevienā Eiropas valstī, bet tur, kur sertifikācija tiek pieprasīta, to veic tikai valsts institūcijā. Starptautiskās kompānijas KPMG un Ernst & Young saņem tūkstošiem eiro uz iedzīvotāju rēķina, jo tirgotāji spiesti paaugstināt cenas sedzot ar reformu saistītās izmaksas par jauniem kases aparātiem, kas ir visaugstākās Eiropā".

"Tagad apstiprinājies, ka visa dārgā sertifikācija ir bezjēdzīga procedūra, jo jebkurā gadījumā VID ir iestāde, kas pieņem gala lēmumu par kases aparātu atbilstību. Tā, piemēram, VID, izvērtējot KPMG un Ernst & Young sertificētos kases aparātus, konstatējis neatbilstību tehniskajām prasībām kases aparātiem CHD 3030, CHD 3050U un CHD 3850. Pusgadu šie modeļi ir tirgoti klientiem, jo bija izgājuši sertifikāciju un reģistrēti VID jau 14000 ierīču," teikts LTA paziņojumā.

LTA prezidents Henriks Danusēvičs stāsta: “Vēstules saņemam ne tikai asociācijā, bet uzņēmēji raksta arī tām politiskajām partijām, kas nav piedalījušās jauno kases aparātu noteikumu izstrādāšanā. Tirgotāju sūdzības sasniegušas pat Valsts prezidentu.”

LTA vairākkārt vērsusies valdībā ar priekšilikumu grozīt noteikto kārtību, taču tbez rezultatiem. LTA pauž cerību, ka situācija mainīsies pēc asociācijas un citu tirgotāju organizāciju rītdien paredzētās tikšanās ar finanšu ministri Danu Reiznieci-Ozolu.