Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

Latvijas aktīvajā militārajā dienestā pašlaik ir 14 ģenerāļi

© Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

Latvijā šobrīd aktīvajā iekšlietu un militārajā dienestā ir 14 personas ar ģenerāļa dienesta pakāpi.

Armijā augstāko virsnieku pakāpes ir brigādes ģenerālis, ģenerālmajors un ģenerālleitnants. Jūras spēkos tās ir flotiles admirālis, kontradmirālis, viceadmirālis.

Brigādes ģenerāļa pakāpe ir Nacionālo bruņoto spēku Apvienotā štāba priekšniekam Ivo Mogiļnijam un Zemessardzes komandierim Aināram Ozoliņam. Jūras spēkos flotiles admirāļa pakāpe ir Jūras spēku flotiles komandierim Ingum Vizulim.

Augstāka pakāpe - ģenerālmajors ir Latvijas militārajam pārstāvim NATO un ES Jurim Zeibārtam un Baltijas aizsardzības koledžas komandantam Andim Dilānam.

Pati augstākā pakāpe - ģenerālleitnants ir NBS komandierim Leonīdam Kalniņam.

Iekšlietu dienestos un Ieslodzījuma vietu pārvaldē augstākā dienesta pakāpe ir ģenerālis. Lielākajā iekšlietu dienestā Valsts policijā (VP) ir divi ģenerāļi - VP priekšnieks Ints Ķuzis un viņa vietnieks, VP Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Juris Šulte, kuram tikai vakar valdība nolēma piešķirt šo pakāpi.

Tāpat ģenerāļa uzplečus nēsā Valsts robežsardzes priekšnieks Normunds Garbars un Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšniece Ilona Spure.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD) ģenerāļa statusā ir VUGD priekšnieka vietnieki Normunds Plēgermanis un Intars Zitāns. Vakar valdība atbalstīja šīs dienesta pakāpes piešķiršanu arī dienesta priekšniekam Oskaram Āboliņam un vēl vienam viņa vietniekam Kristapam Eklonam.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Iekšlietu dienestos un Ieslodzījuma vietu pārvaldē amatpersonām ieņemot augstākas pakāpes mainās piemaksa par speciālo dienesta pakāpi. Ja pulkvedim mēnesī par dienesta pakāpi pārskaita 135 eiro, tad ģenerālim 170 eiro. Ierindniekam šāda piemaksa ir 14 eiro.

Arī karavīriem mēnešalga mainās atkarībā no dienesta pakāpes, izdienas un kategorijas. Nosakot pirmās kategorijas mēnešalgas likmi, ņem vērā karavīra dienesta pakāpi un izdienu, savukārt nosakot otrās kategorijas mēnešalgas likmi, ņem vērā karavīra dienesta pakāpi, izdienu, kā arī nosacījumu, ka viņš ir pabeidzis dienesta pakāpei noteikto militārās izglītības kursu. Piemēram, brigādes ģenerālim ar viena gada izdienu atbilstoši pirmajai kategorijai mēnešalga ir 1080 eiro.

Latvijā gan ir vairāki armijas un iekšlietu dienestu ģenerāļi, kas šobrīd atrodas pensijā.