Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Pasākumu apskats - ko vērts apmeklēt Lāčplēša dienā

© Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Lāčplēša dienā, 11. novembrī, svētku noskaņa valdīs visā Latvijā – notiks gan tradicionālie lāpu gājieni un piemiņas brīži, gan koncerti un pasākumi. Īpaši plaša programma būs pieejama rīdziniekiem un galvaspilsētas viesiem – ar militāro parādi, Rīgas pils godasardzes maiņu un vainagu nolikšanas ceremoniju Rīgas Brāļu kapos.

Lāčplēša dienas piemiņas pasākumi Rīgā sāksies plkst. 9 ar ekumenisko dievkalpojumu Doma baznīcā. Pēc tam plkst. 11 notiks vainagu nolikšanas ceremonija Rīgas Brāļu kapos un pie pulkveža Oskara Kalpaka pieminekļa. Laukumā pie Brīvības pieminekļa plkst. 13 varēs noskatīties Latvijas Republikas Nacionālo bruņoto spēku un Iekšlietu ministrijas vienību militāro parādi, bet plkst. 14 pie Rīgas pils - svinīgo godasardzes maiņu. Atceres pasākums Rīgas atbrīvotājiem, kā ierasts, notiks arī Sudrabkalniņā, kur piedalīsies Latvijas Nacionālo bruņoto spēku un Zemessardzes pārstāvji, bet par svinīgā brīža muzikālo ietērpu gādās vīru kori Absolventi, Silvicola un Zemessardzes orķestris.

No plkst. 16 līdz 23 visi aicināti piedalīties pasākumā Brīvības cīnītāju gars cauri visiem laikiem, dodoties gājienā no Rīgas Brāļu kapiem līdz Strēlnieku laukumam, baudot latviešu karavīru piemiņai veltīto svētbrīdi pie Brīvības pieminekļa, kā arī folkloras kopu Vilki, Skandinieki, Vilkači, orķestra Ducele un etnoroka grupas Laimas muzykanti koncertu Latviešu strēlnieku laukumā. Šajā vietā būs iespēja aplūkot brīvības cīnītāju ekipējumu, bruņojumu un sadzīves priekšmetu ekspozīciju. Īpašs mirklis būs uguns plosta palaišana Daugavā.

Ir paredzēta daudzpusīga programma arī citās vietās. Rīgas Anglikāņu Sv. Pestītāja baznīcā paredzēta koncertprogramma Vēl viens sapņu dārzs, kurā muzicēs Rīgas Latviešu biedrības kamerkoris Austrums un Latvijas Zemessardzes koris Stars, latgaliešu poproka grupa Dabasu durovys, koklētāju ansamblis Cantata un ērģelniece Larisa Carjkova. Arī Latvijas Universitātes Lielajā aulā notiks koncerts Īstens latvietis, bet Rīgas Domā - Latvijas simtgadei veltītā festivāla Trīs zvaigznes koncerts Latvju rekviēms orķestra Rīga, Valsts akadēmiskā kora Latvija un citu mūziķu sniegumā. Sv. Pētera baznīcā plkst. 15 visi tiek ielūgti uz koncertu Ar mīlestību sirdī… Tajā tiks lasīti latviešu dzejnieku dzimtenes mīlestības dzejoļi un atskaņotas latviešu komponistu mīlestības dziesmas.

Kultūras pils Ziemeļblāzma parkā būs izglītojošs pasākums bērniem un jauniešiem, kurā varēs iepazīt karavīru ikdienu, apskatīt viņu ekipējumu un ieročus, kā arī nobaudīt pārvietojamās lauku virtuves cienastu un uzzināt, ka rīkoties ekstremālās situācijās. Pašā kultūras pilī muzicēs grupa ElektroFolk.

Kultūras centrā Ritums pasākumā Vai tādēļ nedziedāju? koncertēs vairākas folkloras kopas, jauniešu studija Banga un vīru koris Tēvzeme, būs radošās darbnīcas.