Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Pirms nodokļu reformas lielie uzņēmumi steigs izņemt dividendes

© Ekrānšāviņš no avīzes

Tuvojošās nodokļu reformas ietekmē daļa lielo uzņēmumu šā gada peļņu plāno izņemt dividendēs, nevis investēt uzņēmuma attīstībā, savukārt pieaugošās darbaspēka izmaksas cer kompensēt, panākot no darbiniekiem lielāku produktivitāti.

Šogad nopelnīto nākamgad izmaksāt dividendēs plāno ceturtā daļa no lielajiem uzņēmumiem Latvijā. Pērn šādos plānos atzinās vien 18 procentu lielo uzņēmumu, liecina SEB bankas septembrī veiktā Baltijas lielo uzņēmumu finanšu direktoru aptauja, kurā piedalījās 190 lielo uzņēmumu, tas ir, tie, kuru gada apgrozījums pārsniedz 20 miljonu eiro. Neatkarīgā jau rakstīja, ka 2018. gadā stājas spēkā jaunā nodokļu reforma, kurā kardināli mainīsies uzņēmuma ienākuma nodokļa (UIN) aprēķināšanas kārtība, proti, par reinvestēto pelņu UIN vairs nebūs jāmaksā, savukārt par pelņu, kas tiks izņemta, piemēram, izmaksājot dividendes, būs jāmaksā 20% UIN pašreizējā 15% vietā. SEB bankas valdes loceklis Ints Krasts pieļauj, ka lielo uzņēmumu plāni izmaksāt pelņu dividendēs, iespējams, ir saistīti tieši ar jauno nodokļu reformu.

Igaunijā, kurā līdzīga uzņēmuma ienākuma nodokļa reforma tika veikta 2000. gadā, nākamgad peļņu izmaksāt dividendēs plāno 23% lielo uzņēmumu.

Tomēr, neskatoties uz to, Latvijas lielie uzņēmumi biznesa iespējas 2018. gadā vērtē daudz optimistiskāk par Lietuvas un Igaunijas uzņēmumiem. Apmēram 61% Latvijas lielo uzņēmumu finanšu direktoru ir pārliecināti, ka 2018. gads biznesam būs labvēlīgs, kamēr Lietuvā šāds viedoklis ir 54%, bet Igaunijā - 43% aptaujāto finanšu direktoru. Vairāk nekā divas trešdaļas jeb 67% lielo uzņēmumu Latvijā prognozē, ka nākamgad to apgrozījums pieaugs. Katrs desmitais no aptaujātajiem lielajiem uzņēmumiem sagaida, ka apgrozījuma pieauguma temps pārsniegs 10%.

Šīs prognozes tikai nedaudz atpaliek no Igaunijas, kur apgrozījuma pieaugumu sagaida pat 70% lielo uzņēmumu. Savukārt Lietuvā pieaugumu prognozē 58% no aptaujātajiem finanšu direktoriem. Salīdzinājumā ar 2016. gadu apgrozījuma pieauguma prognozētāju skaits audzis visās trīs valstīs.

Tāpat visās trīs Baltijas valstīs lielo uzņēmumu finanšu direktori ir vienisprātis, ka viens no galvenajiem izaicinājumiem nākamgad būs darbaspēka izmaksu pieaugums un kvalificēta darbaspēka trūkums.

«Straujākai ekonomikas izaugsmei līdzi nāk arī darbaspēka izmaksu kāpums. Interesanti, ka, augot ekonomikai, nav augušas kompāniju ambīcijas palielināt savu darbinieku skaitu. Tā vietā lielie uzņēmumi meklē iespējas kāpināt produktivitāti - gan meklējot iespējas uzlabot esošo darbinieku efektivitāti, gan automatizēt ražošanas procesus,» norāda I. Krasts.

SEB pētījums atklāj, ka gandrīz katrs ceturtais lielais uzņēmums Latvijā (24% no aptaujātiem) plāno nākamgad nodarbināt vairāk strādājošo, Igaunijā par štatu palielināšanu prāto 30% lielo uzņēmumu, Lietuvā - pat 35%. Tajā pašā laikā par darbinieku skaita samazināšu domā aptuveni 13% no visiem Baltijas lielākajiem uzņēmumiem.

Darbinieku ievešanu no citām zemēm apsver vien seši procenti no Latvijas lielajiem uzņēmumiem, lielākā daļa (59% no aptaujātajiem) darbinieku trūkumu un pieaugošās izmaksas cer samazināt, panākot, ka esošie darbinieki strādā produktīvāk. Apmēram trešā daļa ir gatavi ieguldīt modernās tehnoloģijās, kas varētu aizstāt roku darbu.

Baltijas lielie uzņēmumi kā izaicinājumus ir minējuši arī pieprasījuma līmeni un izejmateriālu izmaksas. Savukārt tādi faktori kā finansējuma pieejamība, procentu likmes un valūtas cenu svārstības lielās kompānijas patlaban faktiski neuztrauc.

Optimistiskais nākotnes redzējums lielajiem uzņēmumiem ļauj plānot arī investīcijas. Latvijas uzņēmumi gan ir vispiesardzīgākie. Tikai 46% no aptaujātajiem domā par peļņas ieguldījumu iekšējos vai ārējos tirgos. Pērn šādi plāni bija 63 procentiem uzņēmumu. Šī tendence arī, iespējams, saistīta ar jauno nodokļu reformu, kā rezultātā daļa uzņēmumu šā gada peļņu plāno izmaksāt dividendēs.