Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Savākti 10 000 paraksti, lai skolās saglabātu mācības krievu valodā

© Raitis Plauks, F64 Photo Agency

Nepilnu divu nedēļu laikā sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" savākti 10 000 parakstu par bilingvālās izglītības saglabāšanu.

Iniciatīvas autors Deniss Barteckis mudinājis iebilst pret "Izglītības un zinātnes ministrijas nodomiem visās nacionālo minoritāšu vidusskolās ieviest mācības latviešu valodā".

"Ja tiks īstenoti izglītības ministra Kārļa Šadurska (V) plāni, mēs riskējam nodarīt nelabojamu kaitējumu izglītības kvalitātei. Mūsu bērnu izglītībai. Mūsu bērniem," teiks iniciatīvas pieteikumā.

Idejas autors pieņēmis, ka reformas rezultātā bērniem būs grūtāk apgūt mācību materiālu, tāpēc viņu zināšanas, salīdzinot ar latviešu bērniem, kuri mācīsies savā dzimtajā valodā, pasliktināsies. "Apgūt zinātņu pamatus, piemēram, ķīmijā vai fizikā, valodā, kas nav dzimtā, ir grūtāk," pārliecināts Barteckis. Tāpat viņam neesot saprotams, kā un kurš krievu tautības bērnam latviešu valodā skaidros angļu valodas gramatiku.

Barteckis sašutis, ka Šadurskim neesot skaidra un sabiedrībai izklāstīta reformas īstenošanas plāna, kā arī cilvēkresursu. Viņš atsaucas uz Valsts prezidents Raimonda Vējoņa atziņu par to, ka, ja reforma tiks ieviesta tūlīt, var rasties problēmas skolotāju sagatavošanā.

"Gan mums, gan jums ir pilnīgi skaidrs, ka jautājumi par valodu vienmēr parādās dienaskārtībā tieši pirms vēlēšanām. Neļausim padarīt mūsu bērnus par sīknaudu politiķu rokās!" iniciatīvas pieteikumā pauž Barteckis.

LETA jau ziņoja, ka portālā "Manabalss.lv" notiek parakstu vākšana par brīvu valodas izvēli izglītībā, mudinot radīt jaunu Mazākumtautību izglītības iestāžu likumu. Šajā vietnē tiek vākti paraksti arī par "bilingvālās izglītības izskaušanu" valsts un pašvaldības izglītības iestādēs.

F64

Savukārt krievvalodīgie vecāki portālā "change.org" sākuši vākt parakstus par krievu valodas kā mācību valodas saglabāšanu izglītībā Latvijas skolās.

Kā ziņots, 6.oktobrī izglītības un zinātnes ministrs Šadurskis paziņoja, ka 2020./2021.mācību gadā vispārizglītojošajās vidusskolās visus vispārizglītojošos mācību priekšmetus iecerēts mācīt tikai latviešu valodā, saglabājot mazākumtautību skolēniem iespēju dzimtajā valodā apgūt mazākumtautību valodu, literatūru un ar kultūru un vēsturi saistītus priekšmetus.

Īsi pirms tam nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) paziņoja, ka aicinās koalīcijas partijas atbalstīt valsts un pašvaldību skolu pāreju uz mācībām tikai valsts valodā. Vēlāk VL-TB/LNNK vienojās kopā ar Izglītības un zinātnes ministriju izstrādāt likuma grozījumus par pāreju uz izglītību latviešu valodā.