Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Veide: Ministrija ar ar neskaidrajām pārbaudēm sabojāja "zaļā koridora" ideju

© Vladislavs Proškins/ F64 Photo Agency

Veselības ministrija (VM) un Veselības inspekcija (VI) ar neskaidrajām ģimenes ārstu pārbaudēm sabojāja tā sauktā "zaļā koridora" ideju, intervijā pauda Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas prezidente Sarmīte Veide.

Viņa sacīja, ka ideja, ka Latvijas apstākļos un ar ļoti ierobežotu finansējumu onkoloģiskās saslimšanas tiek ātrāk diagnosticētas, ir laba, tomēr, pēc Veides domām, ministrija pati šo ideju sabojāja, jo ģimenes ārsti tikko sāka strādāt, kad jau janvārī notika VI kontroles praksēs, kurās ģimenes ārsti it kā pārāk daudz sūta uz "zaļo koridoru". Savukārt pēc tam tika pārmests, ka ārsti nesūta uz "zaļo koridoru". "Jautājums, ko tad ministrija un VI ar šīm kontrolēm vēlas panākt," vaicāja Veide.

Viņa norādīja, ka jau pirms "zaļā koridora" sākšanas ģimenes ārsti aicināja veikt sistēmas ieviešanai nepieciešamos pasākumus, bet tādi netika veikti. Nerūpējoties par labu ideju racionālu ieviešanu, ir iespējams sasniegt daudz mazāk, nekā varētu tad, ja ieviešana notiktu jēgpilni, uzskata asociācijas prezidente.

Pēc viņas domām, VI pirmais un svarīgākais uzdevums ir nevis sodīt ārstus, bet konsultēt un palīdzēt viņiem. "Nevar iebaidīt ārstus ar sodiem un cerēt, ka notiks uzlabojumi. Muļķīgi ir iedomāties, ka, izdodot Ministru kabineta noteikumus, kuros nodiktē prasības ārsta darbam, bet kuras neizskaidro un nepamato, ir iespējams sasniegt labus ārstēšanas rezultātus," skaidroja Veide.