Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju atzīst- stress būtiski ietekmē dzīves kvalitāti

© Andrius Ufartus/F64 Photo Agency

Lielākā daļai jeb 80% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka stress negatīvi ietekmē viņu dzīves kvalitāti, liecina farmācijas uzņēmuma "Sanofi-aventis" un Lietuvas pētījumu aģentūras "Rinkos tyrimu centras" veiktā aptauja Baltijas valstīs.

Tiesa, gandrīz katrs ceturtais jeb 23,5% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju nedara neko tā mazināšanai.

Vairāk nekā trešdaļa jeb 36,2% Latvijas iedzīvotāju izjūt stresu vismaz vairākas reizes nedēļā - 14,9% katru dienu, bet 21,3% vairākas reizes nedēļā. Kā atzīmēja "Sanofi-aventis" pārstāvji, tas ir augstākais rezultāts Baltijā.

Andrius Ufartus/F64 Photo Agency

Mazāk nekā puse jeb 43,8% iedzīvotāju saskaras ar stresa izraisītām miega problēmām, ko izraisījis stress, bet 22,1% neko nedara to novēršanai vai arī izvēlas iedzert glāzi vīna vai kādu citu alkoholisko dzērienu miega veicināšanai. Lai gan nervozitāte un nogurums kā stresa izraisītas problēmas minēti vēl biežāk, šo simptomu rašanos bieži veicina tieši kvalitatīva miega trūkums.

Aptauja liecina, ka biežākais stresa avots visās Baltijas valstīs ir pārslodze darbā un attiecības ar kolēģiem - tā savu pieredzi novērtējuši 57% Latvijas un Lietuvas iedzīvotāju un 55% Igaunijas respondentu. Lielu daļu stresa nereti izraisa attiecības ar ģimeni un bērniem ,kā arī finansiālā situācija - tā atbildējuši 40% Latvijas iedzīvotāju, 43% Lietuvas un 47% Igaunijas iedzīvotāju.

Aptauja veikta interneta vidē šī gada jūnijā, katrā no Baltijas valstīm aptaujājot 500 respondentu vecumā no 18 gadiem.