Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Valsts cenšas atgūt miljoniem lielus ieguldījumus fondā, ko radījis uzņēmējs Tamužs

© Nora Krevneva/ F64 Photo Agency

Valsts finanšu institūcija "Altum" mēģina atgūt ap 3 miljonu eiro ieguldījumus fondā "Otrais Eko fonds", kuru radījis uzņēmējs Viesturs Tamužs, vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Minēto summu valstij nav atdevis Tamužam vēl nesen piederējušais uzņēmums "Eko investors", kas pirms 11 gadiem uzvarēja Latvijas Garantiju aģentūras konkursā par riska kapitāla fonda izveidi. Garantiju aģentūra fondā ieguldīja Eiropas naudu.

Lielākā daļa "Otrā Eko fonda" projektu bijuši sekmīgi, un Tamužs ar saviem biznesa partneriem ir labi nopelnījuši, bet valsts no ieguldītajiem 3,2 miljoniem saņēmusi tikai 250 000 eiro. Pārējo naudu Tamužs solot atmaksāt kaut kad nākotnē.

Fonda uzdevums bija investēt perspektīvos biznesa projektos, palīdzēt tos attīstīt un tad iekustinātos uzņēmumus pārdot. Garantiju aģentūra fondā ieguldīja 3 miljonus eiro, un plānoja, ka fonds strādās līdz 2016.gada pavasarim. Kad pienāca fonda likvidēšanas laiks, to vajadzēja pagarināt, jo bija palikuši divi neizpārdoti aktīvi. Daļas "Klīnikā Diamed" izdevās pārdot, bet akcijas atkritumu apsaimniekošanas koncernā "Eco Baltija", kuru Tamužs ir padomes priekšsēdētājs, joprojām nav pārdotas.

No darījuma ar "Diamed" fonds guva vairāk nekā 600 000 eiro. Tos vajadzēja sadalīt proporcionāli ieguldījumam. Fonds valstij samaksāja tikai 14 000 eiro. Garantiju aģentūras pēctece finanšu institūciju "Altum" sūdzēja tiesā "Eko investoru" kā fonda pārvaldnieku, prasot piedzīt vairāk kā 400 000 eiro. Raidījums lēš, ka piedziņa varētu būt problemātiska, jo Tamuža "Eko investors" kļuvis par "čaulas firmu", kuras aktīvi ir pārgājuši citiem uzņēmumiem, kur tagad saimnieko Tamužs.

Kad sākās problēmas ar "Altum", Tamužs pameta "Eko investora" vadību un uzņēmums viņam vairs nepieder. Viņa vietā tagad strādā "Eko investora" jurists Jānis Pūķis. Viņš skaidro, ka valstij nevar atdod naudu, kamēr pastāv strīds par izmaksām, kas radušās, uzņēmumu pārvaldot.

REUTERS/ SCANPIX

"Eko investors" atlīdzībā par fonda vadību sev paturējis 100 000 eiro gadā. Tik lieliem maksājumiem "Altum" nebija piekritis, fondu veidojot. "Eko investors" bijis nolīgts par divreiz mazāku samaksu. "Altum" pieļauj, ka "Eko investors" apzināti radījis strīdu par fondu vadības izmaksām, lai izvairītos no ieguldījumu atmaksas valstij.

Pavisam Garantiju aģentūra investora fondā ir ieguldījusi vairāk nekā 3 miljonus eiro. Pūķis sola, ka nauda būšot, kad fonds pārdošot pēdējo aktīvu, jau pieminētās akcijas "Eco Baltija". Tomēr "Altum" nav drošs, vai no šī darījuma saņems savu daļu. Kopā ar procentiem tie būtu 4,8 miljoni.

Pēdējā gada laikā fonda pārvaldnieks "Eko investors" no miljoniem vērta uzņēmuma ir kļuvis par čaulu. 2016.gada sākumā "Eko investora" aktīvi bija 3,3 miljoni eiro, bet gada beigās - tikai 1,3 miljoni eiro. Šobrīd tā vērtība vēl samazinājusies.

"Altum" arī plāno vērsties policijā, jo uzskata, ka fonda vadības kompānija dara visu iespējamo, lai aktīvus atsavinātu un pozitīva tiesas nolēmuma rezultātā piedziņa būtu neiespējama.