Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Ir plāns pensionāru stāvokļa uzlabošanā - pensijai vēlas "pieplusot" bērnu nodokļus

© Lauris Aizupietis, F64 Photo Agency

Pensionāriem papildus jau esošajām pensijām ir jāsaņem viens procents no bērnu samaksātajiem nodokļiem, ar šādu priekšlikumu Demogrāfisko lietu padomes sēdē nācis klajā labklājības ministrs Jānis Reirs. Šāda sistēma veicinātu gan nodokļu maksāšanu, gan paaudžu solidaritāti.

Šī priekšlikuma īstenošanai Labklājības ministrija veido darba grupu, iesaistot pēc iespējas plašāku sabiedrības pārstāvniecību, jo ir nepieciešams rūpīgi izsvērt tiesiskos, ekonomiskos un sociālos aspektus, kā arī ar administrēšanu saistītus jautājumus. Plānots, ka darba grupa uzsāks darbu jau šogad un priekšlikumus izstrādās līdz 2018. gada jūlijam. Ministra priekšlikums paredz, ka viens procents no valsts sociālās apdrošināšanas iemaksām, kas tiek novirzītas pensiju apdrošināšanai, tiks papildus samaksāts katra nodokļu maksātāja vecākiem - pensionāriem. «Mums ir svarīgi vēlreiz parādīt, ka tie, kas godprātīgi vispārējā režīmā maksā nodokļus, ir ieguvēji - šoreiz tiešā veidā sniedzot atbalstu saviem vecākiem - pensionāriem. Turklāt šādi netiks palielināts nodokļu slogs,» sava priekšlikuma būtību skaidro labklājības ministrs. Piemēram, ja algas apmērs ir 500 eiro, tad vecākiem novirzītais viens procents būtu pieci eiro mēnesī. Ja šo summu saņems abi vecāki, tad tā tiks sadalīta uz pusēm. Šādu atbalstu saviem vecākiem sniegtu tikai tie nodokļu maksātāji, kuri tos maksā vispārējā režīmā ar likmi 34,09 procenti. Turklāt, jo vairāk ir bērnu, kas maksā nodokļus Latvijā, jo lielāku pensijas piemaksu saņems vecāki.

Ekrānšāviņš no avīzes

Kamēr Labklājības ministrijas veido darbu grupu jaunās ministra idejas vērtēšanai, sabiedrībā nerimstas diskusija par šāgada pensiju indeksāciju - vai un cik tā bijusi taisnīga? Jāatgādina, kā šogad notika pensiju indeksācija. Pensiju indeksācijas aprēķinos tika ņemts vērā faktiskais patēriņa cenu indekss valstī, kā arī 50 procenti (pagājušajā gadā 25 procenti) no apdrošināšanas iemaksu summas reālā pieauguma procentiem. «Šā gada indeksācijā vidējais pensijas palielinājums būs vismaz divreiz lielāks nekā pērn, kad vidējais pielikums bija virs četri eiro mēnesī, šā rudens indeksācijā tie vidēji būs vairāk nekā 10 eiro. Savukārt pensijas indeksācijā nākamgad pirmoreiz tiks ietverts darba stāžs. Ja stāžs būs no 30 līdz 39 gadiem, indeksācija būs 60 procenti no algu pieauguma, pensionāriem ar 40 gadu un lielāku darba stāžu - 70 procenti no algu pieauguma,» saka J. Reirs.

Labklājības ministrijas Sociālās apdrošināšanas departamenta direktore Sandra Stabiņa atgādina, ka šogad pensionāriem būtiski bija paturēt prātā skaitli 349 eiro, jo šāgada 1. oktobrī, piemērojot indeksu 1,0439, tika palielinātas pensijas un atlīdzības vai to daļu apmērs, kas nepārsniedz tieši šo summu. Tas nozīmē, ka visas pensijas, kas nepārsniedz 349 eiro, tika palielinātas par 4,39 procentiem. Pensijas palielinājums būs atkarīgs no pensijas apmēra. Proti - jo lielāka pensija, jo lielāks tās palielinājums. Piemēram, 200 eiro liela pensija palielināsies par 8,78 eiro, 300 eiro liela pensija palielināsies par 13,17 eiro. Bet, ja, piemēram, cilvēkam ir tieši 349 eiro liela pensija, tad viņa pensija 1. oktobrī palielināsies par 15,32 eiro. Savukārt tām pensijām un atlīdzībām, kuras ir lielākas par 349 eiro, indeksēs daļu no piešķirtās summas, t.i., 349 eiro. Tas nozīmē, ka arī viņiem pensija palielināsies par 15,32 eiro.

«Jāpatur prātā, ka indeksēts tiks tikai pensijas apmērs, neņemot vērā pie pensijas piešķirtās piemaksas par apdrošināšanas stāžu līdz 1996. gadam,» skaidro S. Stabiņa. Piemēram, ja pensija ir 200 eiro, bet klāt tai ir piemaksa 15 eiro, tad indeksēs tikai pensiju, līdz ar to palielinājums būs jau minētie 8,78 eiro. Vēl noteikti ir jāņem vērā, ka no indeksētās pensijas var tikt ieturēts iedzīvotāju ienākuma nodoklis, kas samazina izmaksājamo summu. Politiski represētajām personām, pirmās grupas invalīdiem un Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem pārskata visu valsts pensijas apmēru. Labklājības ministrs uzskata, ka pensiju indeksācija ir taisnīga. «Ja visiem tiktu nodrošināts vienāds pensijas pielikums, tas nebūtu godīgi pret tiem, kas visu mūžu ir maksājuši lielākas sociālās iemaksas,» intervijā LTV sacīja ministrs. Tieši nākamgad ir gaidāma pensiju indeksācija atkarībā no darba stāža.