Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā

Ziņas par jaundzimušo skaitu septembrī ir divkārt bēdīgas

© pixabay.com

Ziņas par jaundzimušo skaitu septembrī ir divkārt bēdīgas, jo apliecina jaundzimušo skaita sarukumu kopš pagājušā gada septembra un izkliedē augusta modināto cerību par pavērsienu uz dzimstības pieaugumu.

Pirmās ziņas par jaundzimušajiem septembrī ir to skaita sarukums no 1770 pirms gada līdz 1694 šogad. Tātad septembrī jaundzimušo šogad ir par 76 mazāk. Nepamatota cilvēku uztraukšana būtu par dzimstības sarukumu no 1985 jaundzimušajiem šā gada augustā līdz 1694 - septembrī. Šajā gadījumā -291 bērns raksturo nevis dzimstības sarukumu, bet sezonālās svārstības atbilstoši tam, kā cilvēki biežāk izvēlas un daba palīdz veikt dzemdības vasarā. Attiecībā pret augustu jānožēlo nevis jaundzimušo skaita kopējais samazinājums, bet atkritiens no +35 jaundzimušajiem pret 2016. gada augustā līdz - 76 jaundzimušajiem septembrī pret septembri bez sezonālo svārstību ietekmes.

Tagadējais dzimstības sarukums iekļaujas daudz garākā ciklā nekā gadalaiku maiņa vienā kalendārajā gadā. Pagājušā gada septembris ļāva droši fiksēt pavērsienu no dzimstības pieauguma pēckrīzes gados uz samazinājumu it kā par spīti tam, ka ekonomiskie rādītāji turpina uzlaboties. Septembrī togad dzima tie, par kuru laišanu pasaulē viņu vecāki bija lēmuši Latvijas valdību maiņas brīdī. Kad dzimstības sarukums atklājās, tas šķita pašsaprotams kā atspoguļojums cilvēku bažām vai vismaz neziņai par nākotni. Atlika gaidīt šā gada septembra dzimstības datus un cerēt, ka būs jau sasniegts bažu bedres dibens jeb līdzsvara punkts, kurā dzīvības dziņa tomēr kļūst stiprāka par laika notrulinātajām bažām. Augusta dati uzmundrināja, ka tā tas tiešām varētu būt, bet septembris māca, ka brīnumi notiek ļoti, ļoti reti.

Iespējams pat, ka augustā nekāda dzimstības pieauguma nebija, bet jaundzimušo vecāku un dzimtsarakstu iestāžu darba laiku un brīvdienu mijas, meteoroloģisko apstākļu un vēl citi faktoru sakritības dēļ šā gada augustā tika reģistrēts vairāk jūlijā dzimušo, nekā augusta otrajā pusē dzimušo reģistrāciju novilcināja līdz septembrim. Līdz nākamā gada pavasarim statistiķi novērsīs šādas neprecizitātes un pieskaitīs šogad Latvijas valstspiederīgajiem ārzemēs dzimušos bērnus, bet tas neko daudz neietekmēs faktu, ka šā gada deviņos mēnešos Latvijā piedzimušie 15 723 bērni ir par 1113 bērniem mazāk nekā attiecīgajā periodā pērn.