Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Par policistu noziegumiem divos gados ierosināti 149 kriminālprocesi

© Valsts policija

Pēdējos divos gados par policistu noziegumiem sākti 149 kriminālprocesi, šodien vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "De facto".

Visbiežāk kriminālprocesi ierosināti par vardarbību jeb dienesta pilnvaru pārsniegšanu, neizpaužamu ziņu izpaušanu un zādzību, krāpšanu vai piesavināšanos nelielos apmēros.

Pēdējos mēnešos trīs policisti Rīgā aizturēti, jo organizējuši nelegālās preces piegādi tā dēvētajām točkām. Divi policisti Latgalē - par kukuļa ņemšanu no ātrumu pārsnieguša autovadītāja. Policijas Rīgas reģiona pārvaldes amatpersona - par to, ka ilgstoši pildījusi dienesta degvielu privātajos auto un, iespējams, arī taksometrā.

Aizturēts arī kāds policijas šoferis un arī Patruļpolicijas priekšnieks Vadims Juniks. Viņa atbildības joma ir ceļu policija, patruļpolicija un konvojēšana. Iepriekš Juniks vairākkārt bija apbalvots par labu darbu, tai skaitā ar Viestura ordeni. Tāpēc tieši par šo gadījumu policijas vadībai esot īpaši rūgta pēcgarša. Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis raidījumam atzinis, ka sajūtas ir draņķīgas, jo viņš policijā strādājot pietiekami ilgi un šos cilvēkus pazīstot personīgi. Notiekot izmeklēšana, kas atbildēšot uz jautājumiem - kas, kā un kāpēc notika?

Vladislavs Proškins/ F64 Photo Agency

Savukārt no Iekšējās drošības biroja skatpunkta sliktākais neesot tas, ka uz 7000 Valsts policijas personālsastāva divos gados sākti 149 kriminālprocesi. Bet gan secinājums, ka policistu izdarīto noziegumu skaits nesamazinās.

Piemēram, konstatēts, ka policisti, iespējams, zog degvielu. Uzmanību jau agrāk tam pievērsusi Valsts kontrole. 2011.gadā tā secināja, ka policijā nepietiekami kontrolē degvielas uzskaiti un ceļazīmju aizpildīšanu. Un ieteica to novērst. Pēc gada - 2012.gadā, konstatēja, ka problēmas nav novērstas. Un vēl divus gadus vēlāk - 2014.gadā - atkal ziņoja, ka policijā transportlīdzekļi tiek izmantoti ne tikai dienesta vajadzībām.

2015.gadā Valsts kontrole, veicot izlases pārbaudi, konstatē būtiskas nesakritības. Piemēram, viena no policijas automašīnām pēc GPS bija nobraukusi par 1195 kilometriem mazāk, nekā degvielas norakstīšanas dokumentos. 46% maršruta lapu un ceļazīmju nav uzrādīti visi braucieni. Piemēram, "papīros" ierakstīts, ka kāds policijas auto izmantots 21 dienu, bet GPS rāda, ka patiesībā tās bijušas 29 dienas.

To, ka savējie zog, plāno novērst ar papildus tehniskas ieviešanu. No nākamā pavasara 200 mašīnas sola aprīkot ar jaunu sistēmu.