Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Budžeta izskatīšanai pirmajā lasījumā varētu atvēlēt divas dienas

© Ilze Zvēra/ F64 Photo Agency

Saeima nākamnedēļ vērtēs budžeta projektu pirmajā lasījumā. Pašlaik paredzēts, ka parlamenta sēde notiks trešdien, 25.oktobrī, un ceturtdien, 26.oktobrī.

Trešdien sēde sāksies pēcpusdienā un turpināsies ceturtdien, ja visi jautājumi netiks izskatīti vienā dienā. Iepriekš politiķi tika kritizēti par valsts budžeta pieņemšanu naktī, ieilgstot parlamenta sēdei. Tāpēc šogad budžeta jautājumu izskatīšanai gan pirmajā, gan otrajā lasījumā ieplānots pa divām dienām.

Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) darba kārtībā arī paredzēta dalība Saeimas sēdē trešdien plkst.15 un ceturtdien plkst.9.

Nākamnedēļ budžetu un saistītus likumprojektus vērtēs arī Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija. Kopumā likumu paketē iekļauti divi jauni likumprojekti, grozījumi 26 likumos, kā arī likumprojekts par vidēja termiņa budžeta ietvaru un pats budžeta projekts.

Vladislavs Proškins/ F64 Photo Agency

2018.gada valsts budžeta projektā nākamā gada ieņēmumi plānoti 8,75 miljardu eiro apmērā jeb par 725,11 miljoniem eiro vairāk nekā pērn, bet izdevumi - 8,95 miljardu eiro apmērā jeb par 624,82 miljoniem eiro vairāk nekā 2017.gadā.

2018.gada budžeta prioritāte ir veselības nozare, kuras finansējums pirmo reizi pārsniedz vienu miljardu eiro.

Veidojot nākamā gada budžetu, politiķi apņēmušies atteikties no tā dēvētajām "deputātu kvotām", tātad nebūs paredzēts papildu finansējums parlamentāriešu ierosinājumiem, tomēr viņi varēšot iesniegt priekšlikumus par efektīvāku līdzekļu izlietojumu.

Budžetu un saistītus likumus izskatīt pirmajā lasījumā plānots oktobra beigās, bet pieņemt galīgajā lasījumā - novembra beigās.