Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Ģimenes pabalsts: Atrasts variants visiem

© Ekrānšāviņš no avīzes

Meklējot variantus, kā palielināt ģimenes valsts pabalstu un vienlaikus iekļauties sociālajam budžetam papildus atvēlētajā finansējumā, Nacionālā apvienība nākusi klajā ar jaunu piedāvājumu – noteikt piemaksas ģimenēm, kuras audzina divus un vairāk bērnu. Politiķi apliecina, ka par šo variantu varētu vienoties un līdzšinējās asās diskusijas varētu noslēgties ar konkrētām likuma izmaiņām.

Pašlaik ģimenes valsts pabalsta apmērs par pirmo bērnu ir 11,38 eiro, par otro - 22,76 eiro, par trešo - 34,14 eiro, bet par ceturto un nākamajiem 50,07 eiro. Pēdējās izmaiņas tika veiktas pērn, kad tika palielināts pabalsts par ceturto un nākamajiem bērniem. Mēneša laikā izskanējuši dažādi piedāvājumi ģimenes valsts pabalsta palielināšanai. Pirmais variants, kas izskanēja kā demogrāfijas ultimāts no Demogrāfisko lietu centra, bija par pirmo un otro bērnu palielināt pabalstu līdz 15 un 35 eiro, bet par trešo un nākamajiem šo pabalstu piešķirt 100 eiro apmērā mēnesī. Šis variants gan saturēja risku - mainot kārtību, kā tiek aprēķināts pabalsts, tas atsevišķām ģimenēm samazinātos, jo Demogrāfisko lietu centrs piedāvāja bērnu skaitu ģimenē rēķināt pēc tā, cik faktiski ir nepilngadīgo bērnu ģimenē, kuri vecākiem jāaprūpē pašlaik, nevis - cik vispār ģimenē dzimis bērnu. Jautājums bija par to, kā pēc kārtas skaitīt bērnus. Asi pret šādām izmaiņām iebilda labklājības ministrs Jānis Reirs. Tam sekoja Labklājības ministrijas piedāvājums: par pirmo bērnu palielināt pabalstu līdz 15 eiro mēnesī, par otro - līdz 30 eiro mēnesī, bet par trešo un nākamajiem - līdz 60 eiro mēnesī. Vēl viens no variantiem, kas izskanēja pagājušajā nedēļā un ko izteica J. Reirs, ir nepalielināt esošos ģimenes pabalstus, bet daudzbērnu ģimenēm noteikt piemaksu 100 eiro apmērā. Pēc ministra domām, ieviešot šādu variantu, netiktu samazināts pabalsts jau esošajām ģimenēm, bet tiktu atbalstītas ģimenes ar trim un vairāk bērniem.

Šonedēļ izskanējis vēl viens variants, ko sagatavojusi Nacionālā apvienība, un tas paredz nevis palielināt ģimenes pabalstu, bet noteikt piemaksas. Politiķi piedāvā ģimenēm ar diviem nepilngadīgajiem papildus piešķirt 10 eiro mēnesī. Pašlaik ģimenes ar diviem nepilngadīgajiem kopumā saņem 34,04 eiro, bet turpmāk kopējais atbalsts būtu 44,04 eiro. Ģimenēm ar trim bērniem piemaksa pie pabalsta būtu 66 eiro mēnesī. Pašlaik trīs bērnu ģimene pabalstā saņem 68,14, bet, pēc Neatkarīgās aprēķina, nākamgad saņemtu 134,18 eiro mēnesī. Tas faktiski nozīmē, ka atbalsts par trešo bērnu ģimenē būtu sasniedzis 100 eiro. Lielāks atbalsts tiktu paredzēts četru un vairāk bērnu ģimenēm, pie pabalsta piemaksājot 116 eiro, kas kopumā ģimenei nodrošinātu atbalstu 234,18 eiro mēnesī. «Vēlos paskaidrot, ka ģimenes valsts pabalsts ir tikai viens no pasākumiem, lai atbalstītu ģimenes ar bērniem, ir paredzēts palielināt nodokļu atvieglojumu par apgādājamiem un citi pasākumi,» saka Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars. Viņš atsaucas uz ekspertu diskusiju Demogrāfijas lietu padomē, kur secināts, ka nodokļu reforma turpmākajos gados mazāk palīdz tieši ģimenēm ar vairākiem bērniem un tieši šīs ģimenes ir riska grupa, kurai visgrūtāk nodrošināt bērnu aprūpi, tāpēc ir jāveido atbilstoša pabalstu politika. R. Dzintars arī atsaucas uz Igaunijas pieredzi, kur ģimenēm ar trīs un vairāk bērniem ir ļoti būtisks atbalsts tieši piemaksu veidā. Politiķis pieļāva iespēju, ka šis kā kompromisa variants, visticamāk, būs pieņemams visām pusēm.

Labklājības ministrs Jānis Reirs uzskata, ka šis ir labs piedāvājums, jo netiek samazināts nevienai ģimenei pašreizējais pabalsts, un Valsts Sociālās apdrošināšanas aģentūra vērtē finansiālos resursus un administratīvās iespējas. Neatkarīgā rakstīja, ka valdība pabalstu palielinājumam nākamā gada budžetā atvēlējusi 28 miljonus eiro.