Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Vadītāju un augstākā līmeņa speciālistu atrašana šobrīd ir izaicinājums

TIRGUS AKTĪVS. IG Konsultāciju vadītāja Iluta Gaile skaidro, ka patlaban tiek meklēti gan dažādu līmeņu vadītāji, gan speciālisti – katram uzņēmumam savas vajadzības. «Piemēram, IT uzņēmumiem, kā ierasts, pēdējā laikā top vakances ir programmētāji, būvniecībā – projektu vadītāji, projektētāji un sertificēti būvdarbu vadītāji. Pieprasīti ir finanšu vadītāji, starptautisku uzņēmumu pārstāvniecības vadītāji, grāmatveži, izpilddirektori un ne tikai. Katrā ziņā tirgus ir aktīvs» © F64

Mūsdienās darba devēji savā komandā vēlas redzēt cilvēkus «orķestrus» – personas, kas ir fleksibli, spēj būt organizēti, prot prioritizēt darbus, ar augstu motivāciju strādāt efektīvi, kuri ir patstāvīgi, ar analītisku domāšanu. Šādi cilvēki kļūst arvien vērtīgāki.

Tāpēc papildus izglītībai un darba pieredzei arvien lielāka loma personāla atlasē tiek pievērsta kandidāta personības šķautnēm, stāsta personāla atlases uzņēmuma SIA IG Konsultācijas vadītāja Iluta Gaile. Uzņēmums jau desmit gadu efektīvi strādā vadītāju un speciālistu atlasē.

«Karstās» vakances

I. Gaile stāsta, ka atrast katra uzņēmuma vajadzībām un prasībām atbilstošākos kandidātus kļūst arvien izaicinošāk, taču tā nav neiespējamā misija. Vienkārši ir jāiegulda vairāk enerģijas un lielāks darbs. Uzņēmums savas darbības laikā uzkrājis vērtīgu pieredzi un zina, kur meklēt un kā vislabāk uzrunāt pretendentus.

Ko tad īsti uzņēmumi meklē jeb kas šobrīd ir «karstākās» vakances? I. Gaile skaidro, ka tiek meklēti gan dažādu līmeņu vadītāji, gan speciālisti - katram uzņēmumam savas vajadzības. «Piemēram, IT uzņēmumiem, kā ierasts, pēdējā laikā top vakances ir programmētāji, būvniecībā - projektu vadītāji, projektētāji un sertificēti būvdarbu vadītāji. Pieprasīti ir finanšu vadītāji, starptautisku uzņēmumu pārstāvniecības vadītāji, grāmatveži, izpilddirektori un ne tikai. Katrā ziņā tirgus ir aktīvs.»

Interesē darba saturs

I. Gaile uzsver, ka šobrīd ar sludinājuma ievietošanu internetā ir stipri par maz, lai atrastu meklēto. «Arvien biežāk uzņēmuma vadītāji saka, ka publicējuši sludinājumu, bet tā arī neviens nav pieteicies. Jā, šāda pieeja var nedarboties, jo jāņem vērā, ka vajadzīgie cilvēki pārsvarā būs nodarbināti. Viņi jāuzrunā personiski. Un tas jau ir mūsu kā personāla atlases uzņēmuma uzdevums - spēt labus kandidātus ieinteresēt. 80% personāla atlases projektu izmantojam headhunting jeb tiešo kandidātu atlasi - paši uzrunājam mums un mūsu klientiem interesantos pretendentus. Pirms zvanām pretendentam, veicam viņa profesionālās darbības izpēti un analīzi. Tad sazināmies ar kandidātu un aicinām uz tikšanos. Lielākoties uzrunātie izrāda interesi par piedāvājumu. Jāteic, ka kandidātus spēj uzrunāt darba saturs. Jā, arī atalgojums nav mazsvarīgs, taču liela nozīme ir tieši tam, kāds būs projekts, kādi būs izaicinājumi nākotnes darbā.

Kandidātiem ir svarīga potenciālā darba devēja reputācija, darba vide uzņēmumā, vai uzņēmums ir sociāli atbildīgs, kādas ir tā nākotnes vīzijas. Mēs savā ziņā pārdodam brīvo pozīciju, taču mūsu mērķis nav par katru cenu pierunāt cilvēku mainīt darbu. Mēs vēlamies, lai tā ir ilgtermiņa sadarbība, lai abas puses - gan darba devējs, gan pretendents - būtu gandarīti viens ar otru un priecīgi par satikšanos. Visos atlases projektos mēs sniedzam garantiju no trim mēnešiem līdz vienam gadam. Ja darbinieks neattaisno uz viņu liktās cerības, visu procesu veicam atkārtoti un bez maksas.

Darbinieku atrašana prasa lielu laika patēriņu - tikties ar kandidātiem, viņus vērtēt, ievākt informāciju par viņiem. Tāpēc saprotams, ka uzņēmumi šo darbu uztic veikt personāla atlases kompānijām. Mēs šo apjomīgo darbu paveicam viņu vietā - uzņēmuma vadībai atliek tikties ar fināla kandidātiem un pieņemt gala lēmumu.

Mūsu darbā svarīga ir savstarpējā uzticēšanās gan no darba devēja, gan no potenciālā kandidāta puses.»

IG Konsultācijas vadītāja teic, ka lielākoties klienti skaidri zina, ko vēlas. «Protams, tas atvieglo mūsu darba procesu, ja uzņēmums zina, kāds vadītājs vai speciālists viņam nepieciešams. Mēs noteikti palīdzam potenciālā darbinieka bildi uzzīmēt vēl pilnīgāku. Tikai amata prasību uzstādījums attiecībā uz pieredzi un izglītību neveido visu kopainu, jo mēs jau nemeklējam robotu, kas mehāniski izpildīs dotos uzdevumus, svarīga ir arī pretendenta personība un viņam piemītošās kompetences - vai viņš spēj vadīt, sadarboties, patstāvīgi pieņemt lēmumu utt. Ne vienmēr cilvēks ar atbilstošu pieredzi un izglītību ir vislabākā izvēle konkrētajai amata pozīcijai un konkrētajam uzņēmumam. Lai vēl labāk izpētītu kandidātu personību un gūtu pārliecību par fināla kandidātu piemērotību, veicam padziļinātu viņa iepriekšējās pieredzes izpēti, kā arī personības un intelekta spēju testus.»

Izvēle sašaurinās

Lai arī ir sarucis kandidātu skaits, starp kuriem atrast tos pašus labākos un piemērotākos, darba devēji savu prasību latiņu nav pazeminājuši.

«Neskatoties uz to, ka sarūk izvēles iespējas, prasības kandidātiem no uzņēmumu puses netiek pazeminātas. Arī mēs, meklējot un atlasot kandidātus, esam ļoti prasīgi. Kandidāti, kuri ir izgājuši visus atlases un novērtēšanas etapus, noteikti būs tādi, par kuru atbilstību konkrētajam amatam mēs būsim pilnībā pārliecināti,» skaidro I. Gaile.

IG Konsultācijas jau desmit gadu veido savu iekšējo vadītāju un augstākā līmeņa speciālistu datu bāzi. Visos IG Konsultāciju personāla atlases projektos tiek izvērtēti atbilstoši kandidāti, kuru dati ir iekšējā datu bāzē. Ikviens savu CV var personiski iesūtīt kompānijas datu bāzei, kā arī nosūtīt to uz kādu no brīvajām vakancēm, kas atrodamas uzņēmuma mājaslapā: www.igkonsultacijas.lv.

***

UZZIŅAI

• IG Konsultācijas ir licencēta personāla atlases kompānija, kas sniedz augstākā līmeņa personāla atlases un novērtēšanas pakalpojumus Latvijā.

• Kompānija dibināta 2007. gadā. Šo gadu laikā ir realizēti vairāk nekā 400 dažādu personāla atlases projektu, piesaistot augstākā/vidējā līmeņa vadītājus un dažādu jomu speciālistus. Veiksmīgi sadarbība izveidojusies ar ārvalstu uzņēmumiem, kas attīsta savu biznesu Latvijā, nodrošinot viņus ar labākajiem vadītājiem un augstākā līmeņa speciālistiem.

• 2017. gada IG Konsultācijas uzsāka sadarbību ar Igaunijas augstākā līmeņa personāla atlases un novērtēšanas kompāniju ARISTA Executive Search, tādējādi pilnveidojot savas kompetences augstākā līmeņa vadītāju atlasē. Nākamā gada septembrī uzņēmums IG Konsultācijas mainīs savu nosaukumu un būs zināms kā ARISTA Executive Search Latvia, tomēr fokuss paliks nemainīgs - saviem klientiem atlasīt īstos cilvēkus - izcilākos vadītājus un labākos speciālistus.