Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Rudens atnācis bez izmaiņām mājokļu cenu pieauguma rādītājos

© Ekrānšāviņš no avīzes

2017. gada rudens atnācis bez izmaiņām mājokļu cenu pieauguma rādītājos.

Māklerfirma Latio apliecina, ka tās apkalpotajos darījumos ar Rīgas standartapbūves mājokļiem to vidējā cena eiro par kvadrātmetru pārsniegusi 800 eiro robežlīniju. Arco Real Estate un Ober Haus apliecina cenu pieaugumu, bet cenu vidējo rādītāju tomēr atstāj būtiskā atstatumā zem 800 eiro. Paskaidrojums cenu atšķirībām tāds, ka daudzos konkrētos darījumos cenas virs 800 eiro par kvadrātmetru nokārtojušas visas šīs firmas, bet notiek arī darījumi par zemākām cenām, kas samazina vidējo cenu. Pamanāmi augstākas vidējās cenas uzrādīšana it kā liecina, ka Latio pratis savākt savā pārziņā vairāk tādu darījumu, kuros tiek pārdoti pēc novietojuma un labiekārtojuma vērtīgāki dzīvokļi. Tikpat labi varētu būt tā, ka cenu atšķirības izriet no vidējās cenas aprēķināšanas metodikas, atmetot netipiski lētos darījumus vai dārgos darījumus. Šā gada laikā atšķirības starp dažādu firmu veikto aprēķinu rezultātiem dubultojušās un var izraisīt izbrīnu vismaz tad, kad Neatkarīgā apkopo šos rezultātus vienā diagrammā, bet tas nav izraisījis mākleru vēlēšanos saskaņot savu cenu rādītāju rēķināšanas metodiku. Katras firmas turēšanās pie saviem rezultātiem ir saprotama, jo līdz ar metodikas mainīšanu firmas nevarētu lepoties, ka savās datu bāzēs parāda cenu izmaiņas, kas pēc vienas un tās pašas metodikas noteiktas vairāk nekā desmit gadu garumā.

Vairāk nekā pēdējie divdesmit gadi atspoguļoti zemesgrāmatas statistikā, kas parāda nekustamo īpašumu darījumu skaitu sadalījumā pa Latvijas teritoriju un darījuma veidiem. Rīgā šā gada septembrī reģistrēts 1201 dzīvokļa pirkuma līgums, kas praktiski neatšķiras no pagājušā gada septembra rādītāja.

Mājokļu cenu straujais un stabilais pieaugums izbrīna aizvien mazāk, jo mājokļu cenām pievienojas aizvien vairāk citu preču un pakalpojumu cenas. Oficiālā versija par valsts ekonomiku ir tās pieauguma rādītāju palielināšanās šogad pret pērno un nākamgad - pret tagadējo gadu. Tas izklausās ticami Eiropas Savienības dāvinātās naudas apgūšanas un Saeimas vēlēšanu grafika dēļ.