Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Valsts neizmanto iespēju efektīvi ārstēt vēža slimniekus

© F64

Lai hematoloģisko, krūts un nieru vēža, kā arī plaušu vēža slimnieku ārstēšana būtu efektīvāka, valstij vajadzētu iekļaut kompensējamo medikamentu sarakstā arī inovatīvos ārstniecības līdzekļus, uzskata Latvijas Onkologu asociācijas vadītājs Jānis Eglītis.

Onkologs norāda, ka Nacionālais veselības dienests jau ir apzinājis visus 40 šādus medikamentus, par kuriem ir veikti pētījumi un izdarītas visas pārbaudes, lai zāles izmantotu ārstniecībā, tomēr vēl joprojām par šīm zālēm jāmaksā pacientiem pašiem, lai gan oficiāli tiek atzīts, ka pašlaik onkoloģisko slimību diagnostika un ārstniecība ir prioritāte.

Inovatīvie medikamenti ir dārgi. J. Eglītis atklāj, ka viena ārstniecības kursa vidējās izmaksas ir 50-60 tūkstoši eiro. Valstij nebūtu jāsedz visas izmaksas, bet tikai daļa, jo ir zāļu ražotāji, kas gatavi paši segt sākotnējās terapijas izmaksas un maksu par medikamentu sākt iekasēt tikai tad, kad redzams, ka terapija norit sekmīgi. J. Eglītis skaidro, ka inovatīvie medikamenti ir nepieciešami tikai tiem pacientiem, kuriem pēc sekmīgas ārstēšanas ir sācies jauns paasinājums, izveidojušās metastāzes vai radušies citi sarežģījumi. Viņš izskaitļojis, ka gadā šāds kurss būtu nepieciešams aptuveni tūkstotim Latvijas pacientu.

Diemžēl pagaidām par šiem medikamentiem nākas maksāt pacientiem pašiem. Nesagaidījuši valsts pretimnākšanu, viņi sākuši pastiprināti meklēt sabiedrības atbalstu dārgo zāļu finansēšanai. Kā informē labdarības organizācijas Ziedot.lv vadītāja Rūta Dimanta, šogad organizācijā vērsušies jau vairāk nekā 50 atbalsta meklētāju, kuriem uzveikt vēzi var palīdzēt inovatīvās zāles, bet kuriem pašiem nepietiek līdzekļu to iegādei. R. Dimanta norāda, ka lūdzēju skaits šogad ir dubultojies salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu un summa, ko lūdz vēža slimnieki, jau sasniegusi trīs miljonus eiro.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija 18. oktobrī uz sēdi izsaukusi veselības ministri Andu Čakšu, lai runātu ne tikai par veselības finansējuma jautājumiem šogad, bet arī par nākamajiem trim gadiem.

Komisijas priekšsēdētāja Aija Barča paredz, ka saruna būs smaga, jo, viņasprāt, inovatīvo zāļu iekļaušana valsts kompensējamo medikamentu sarakstā nav nemaz tik sarežģīta.

Situācija rāda, ka ir izveidojusies pretruna: tā saucamais zaļais koridors nodrošina iespēju onkoloģiskajiem pacientiem ātrāk veikt izmeklējumus un noteikt diagnozi, taču ārstēšanu nav iespējams saņemt pēc iespējas drīzākā laikā, jo to limitē pacientu finansiālais stāvoklis.