Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

"Vienotība" grib nomainīt ekonomikas ministru jau pirms budžeta pieņemšanas

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Partija "Vienotība" tomēr vēlas panākt, lai tās virzītais ekonomikas ministra amata kandidāts ar Saeimas balsojumu tiktu apstiprināts amatā jau pirms nākamā gada valsts budžeta pieņemšanas Saeimā.

"Vienotības" valde šodien atbalstīja ierosinājumu Arvila Ašeradena vietā jaunā ekonomikas ministra kandidatūru virzīt apstiprināšanai Saeimā uz 16.novembra sēdi, kas ir nedēļu pirms 2018.gada valsts budžeta pieņemšanas.

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) iepriekš privātā sarunā un koalīcijas sanāksmē bija lūdzis atlikt ekonomikas ministra nomaiņu saistībā ar vairākiem būtiskiem valdībā skatāmiem jautājumiem, aģentūrai LETA skaidroja Ašeradens.

Tomēr "Vienotības" valdes sēdē šodien izvērtās asas diskusijas par ekonomikas ministra amata kandidāta izvirzīšanas atlikšanu, jo politiskā spēka sākotnējais plāns bija izvirzīt kandidātu jau šodien. Tāpēc Ašeradens kā kompromisa variantu piedāvāja 16.novembri, kas ir nedēļu pirms Saeima plānojusi pieņemt nākamā gada valsts budžetu. "Vienotības" vadītājs arī pieļauj iespēju, ka šajā dienā, 16.novembrī, varētu tikt apstiprināts viņa deputāta mandāts. Politiķis sīkāk nekomentēja, kāpēc izvēlēts tieši šis datums.

Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Vaicāts, vai 16.novembris nav izraudzīts aiz bažām, ka pēc budžeta apstiprināšanas kļūtu apgrūtinātākas "Vienotības" izredzes ieņemt ekonomikas ministra amatu vai varētu sākties diskusijas par ministru amatu pārdali, "Vienotības" priekšsēdētājs atbildēja noliedzoši.

Ašeradens norādīja, ka rīt, 17.oktobrī, pirms valdības sēdes tiksies ar Kučinski, lai informētu par "Vienotības" pieņemto lēmumu virzīt jauno ekonomikas ministra amata kandidātu apstiprināšanai 16.novembra Saeimas sēdē. Sarunā arī varēšot saprast, vai premjers tam piekrīt.

Premjera preses sekretārs Andrejs Vaivars aģentūrai LETA apliecināja, ka rīt, 17.oktobrī, abas amatpersonas apspriedīs šo jautājumu, jo piedāvājums par 16.novembri esot jauns pavērsiens. Pašlaik nav iespējams prognozēt, kas sarunā tiks nolemts, piebilda Vaivars.

LETA jau ziņoja, ka Ašeradens nolēmis atstāt ekonomikas ministra amatu, lai kļūtu par "Vienotības" Saeimas frakcijas priekšsēdētāju, Solvitai Āboltiņai (V) šo amatu atstājot.

"Vienotība" šodien valdes sēdē nolēma pagaidām vēl nevirzīt jaunu kandidātu uz ekonomikas ministra amatu, skaidrojot, ka tā respektē koalīcijas partneru lūgumu nemainīt ekonomikas ministru pirms valsts budžeta izskatīšanas Saeimā.