Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Pastāv risks, ka Latvijā uzņemto bēgļu bērni integrēsies krievu valodas vidē

© Vladislavs Proškins / f64

Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības komisijas deputāti sarunā ar Iekšlietu ministrijas (IeM) pārstāvjiem aktualizējuši jautājumu par to, ka nākamgad beigsies finansējums patvēruma meklētāju bērnu piecu, sešu gadu vecumā pirmskolas apmācībai "Muceniekos".

Pašlaik valsts budžetā tam nav paredzēti līdzekļi, un tā vietā līdzekļi būs pieejami bērnu pieskatīšanai patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā "Mucenieki".

Viens no ir risinājumiem būtu bērnu mācības Rīgas bērnudārzos, taču problēma ir rindas uz bērnudārziem ar mācībām latviešu valodā. Savukārt apmeklējot bērnudārzus ar mācībām krievu valodā, bērns integrētos krievu valodas vidē, norādīja Jansons, ko viņš nevērtē kā vēlamu situāciju.

Tāpēc deputāti ar IeM un Ropažu pirmskolas iestādes vadību pārrunājuši, vai nevajadzētu patvēruma centrā saglabāt pirmskolas apmācības iespējas, reizē nodrošinot dažas vietas arī vietējo iedzīvotāju bērniem.

2018.gada valsts budžetā tam līdzekļi neesot atvēlēti, tomēr pastāvot iespēja nepieciešamos apmēram 30 000 eiro atrast, pārdalot tos no patvēruma meklētājiem citās jomās atvēlētā finansējuma. Komisija šajā jautājumā gaidīs ministrijas un vietējās pašvaldības skatījumu, vai ir iespējams rast risinājumu.

Kā ziņots, šonedēļ vizītes laikā "Muceniekos" komisija deputāti secināja, ka centra kapacitāte ir pietiekama to patvēruma meklētāju uzņemšanas turpināšanai, kurus Latvijas apņēmusies izmitināt atbilstoši ES dalībvalstu iepriekš lemtajam.