Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

IKVD: Peldēšanas nodarbības, kurā gāja bojā zēns, bija nelicencētas

© bosmanerwin/pixabay.com

Ventspils Olimpiskais centrs (VOC) īstenojis nelicencētu interešu izglītības programmu, vērtējot VOC peldbaseinā notikušo nelaimes gadījumu, kurā gāja bojā mazs zēns, secinājis Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD).

Dienests pēc VOC notikušā nelaimes gadījuma ieradās Ventspilī un tikās ar iesaistītajām pusēm, kā arī sāka pārbaudi par izglītības procesa tiesiskumu VOC un bija pieprasījis iesniegt paskaidrojumu un ar izglītojošo darbību saistītos dokumentus. Pēc Valsts izglītības informācijas sistēmā pieejamiem datiem, VOC nav reģistrēta izglītības iestāde, un tādā gadījumā interešu izglītības programmas īstenošanai nepieciešama pašvaldības izsniegta licence.

Šodien IKVD saņēma VOC paskaidrojumu, kurā VOC informē, ka jau izstrādājis izglītības programmu un perspektīvā bija plānojis saņemt pašvaldībā licenci interešu izglītības programmas īstenošanai, taču līdz šim brīdim to nav izdarījis.

Drošību sporta pasākumos un izglītības procesā regulē gan Sporta likums, nosakot, ka sporta pasākumiem jānoris drošā vidē un tos jāorganizē un jāvada kvalificētiem sporta darbiniekiem, gan Izglītības likums, kas nosaka, ka izglītības programmas jāīsteno personas dzīvībai un veselībai drošos apstākļos. Arī Bērnu tiesību aizsardzības likums nosaka, ka bērniem pieejamās publiskās izklaides, sporta vai atpūtas vietās nodrošināma bērna drošība un par to ir atbildīgi šo iestāžu darbinieki un vadītāji, uzsvēra IKVD.

Patlaban pēc VOC paskaidrojuma un dokumentu saņemšanas IKVD tiek izvērtēta tajā iekļautā informācija un lemts par administratīvā pārkāpuma lietvedības sākšanu.

Savukārt no Izglītības un zinātnes ministrijas saņemta informācija, ka tuvākajā laikā tiks rīkota starpinstitucionāla sanāksme par to, vai nepieciešama jaunu normatīvo aktu vai normatīvo aktu grozījumu izstrāde.

IKVD uzsver, ka neveic konkrētā gadījuma izmeklēšanu, jo tas ir Valsts policijas kompetencē. Tomēr notikušais IKVD kā izglītības, tajā skaitā sporta izglītības, procesa uzraugam licis pievērst uzmanību tam, kā notiek izglītojošā darbība VOC.

Tāpat IKVD aicina pašvaldības pievērst uzmanību interešu izglītības programmu īstenošanai savā teritorijā, kā arī tam, vai interešu izglītības programmas netiek īstenotas bez licences. Arī vecākiem, piesakot bērnu pulciņā, noteikti ir jālūdz uzrādīt izglītojošo darbību pamatojošus dokumentus, t.i. vai nu izglītības iestādes reģistrācijas apliecība vai pašvaldības izsniegta interešu izglītības programmas licence.

Kā ziņots, 4.oktobrī Ventspils Ūdens piedzīvojumu parka mazajā peldbaseinā peldēšanas apmācības nodarbības laikā noslīka četrus gadus vecs zēns. Pēc Latvijas Televīzijas rīcībā esošas neoficiālās informācijas, ko apstiprinājuši vairāki avoti, bojā gājušais zēns nodarbības laikā lūdzis atļauju doties uz tualeti, ko arī saņēmis. Atgriežoties no labierīcībām, zēns, trenerim neredzot, ielēcis baseinā. To, ka baseina dziļajā galā zem ūdens kaut kas atrodas, pēcāk pateikusi cita nodarbības dalībniece, kāda četrus gadus veca meitene.

Policija par notikušo sākusi kriminālprocesu pēc Krimināllikuma XIII nodaļas "Noziedzīgi nodarījumi pret personas veselību".

Ventspils peldbaseinā pārtrauktas peldēšanas apmācības nodarbības līdz brīdim, kamēr tiks noskaidroti 4.oktobra traģiskā nelaimes gadījuma cēloņi un pabeigtas dažādu institūciju pārbaudes, aģentūru LETA informēja olimpiskā centra "Ventspils" mārketinga menedžeris Rolands Gorškovs.

Peldēšanas apmācības nodarbības, ko bērniem, jauniešiem un pieaugušajiem piedāvāja olimpiskais centrs "Ventspils", pārtrauktas gan mazajā peldbaseinā, kur gāja bojā četrus gadus vecais zēns, gan lielajā peldbaseinā.