Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Policija pastiprināti kontrolēs pirotehnikas izstrādājumu noliktavas

© Gints Ivuškāns, F64 Photo Agency

Valsts policijā (VP) šodien dots rīkojums pastiprināti kontrolēt pirotehnikas izstrādājumu noliktavas un tirdzniecības vietas, žurnālistiem pastāstīja VP Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins.

VP pirotehniku kontrolē arī ikdienā, taču bez sabiedrības līdzdalības pārkāpumus ir grūtāk konstatēt. "Policija kontrolē vietas, kuras komersants piesaka. Ko patiesībā komersanti konkrētajā vietā dara, policijai nav zināms, tāpēc mēs vēlamies aktīvāku sabiedrības līdzdalību gadījumos par pamanītām aizdomīgām vietām, kur tiek glabātas sprādzienbīstamas vielas," uzsvēra Grišins.

VP vadība ir aktualizējusi jautājumu par pirotehnikas tirdzniecību un glabāšanu, jo tuvojas Ziemassvētki un Jaunais gads, kad pirotehnikas tirdzniecības apjomi tikai pieaugs.

"Šobrīd policija veic plānotas pārbaudes, kā arī neplānotus reidus. Šodienu tāds rīkojums ir dots, līdz ar to pievērsīsim pastiprinātu uzmanību mazumtirdzniecības vietām un noliktavām," uzsvēra Grišins.

Grišins arī skaidroja, ka saskaņā ar normatīvo regulējumu pirmās, otrās un trešās kategorijas pirotehnikas izstrādājumus dzīvojamās telpās drīkst uzglabāt līdz 80 kilogramiem. Ja tiek uzglabāts virs 80 kilogramiem, tad pirotehnikai jābūt ievietotai speciālā metāla skapī. Ceturtajā kategorijā ietilpst jau profesionālā pirotehnika, kurai nepieciešamas speciālas atļaujas.

Gints Ivuškāns, F64 Photo Agency

Jau ziņots, ka vakar kādā dzīvojamā mājā Saulkrastu novadā noticis sprādziens un nelaimē gājuši bojā pieci cilvēki, tostarp, nepilngadīgais un Latvijā labi pazīstams pirotehnikas speciālists Ilmārs Āboliņš.

Bojāgājušie ir trīs sievietes, viens vīrietis un viens pusaudzis. Visdrīzāk mirušie ir vienas ģimenes locekļi. Pagaidām identificēts tikai Āboliņš. Kopumā ģimenē bijuši trīs licencēti pirotehniķi. Ģimenei piederējuši divi uzņēmumi, kas snieguši pirotehnikas pakalpojumus.

Pirmajam uzņēmumam "Svētku aģentūra" licence pastāvēja līdz šī gada pavasarim, taču policija uzgājusi prettiesisku noliktavu Olaines pusē, kurā lielā apjomā glabāti pirotehnikas izstrādājumi. Uzņēmumam piemērots naudas sods un anulēta licence, tāpēc tas vairs nav bijis aktīvs.

Otram uzņēmumam "Pyro Power" bijis mazumtirdzniecības veikals un noliktava. Policija septembrī tur veikusi pārbaudes, taču pārkāpumi neesot konstatēti.

Policija uzskata, ka uzsprāgušajā ēkā nelikumīgi glabāta pirotehnikas izstrādājumi.