Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Pētījums: Cilvēki Latvijā visvairāk uzticas skolotājiem un banku darbiniekiem

© Nora Krevneva/ F64 Photo Agency

Socioloģisko pētījumu uzņēmuma SKDS un zvērinātu advokātu biroja PRIMUS augustā veiktais uzticēšanās pētījums atklāj, ka Latvijas iedzīvotāji visvairāk uzticas skolotājiem, banku darbiniekiem un ārstiem, bet vismazāk politiķiem, ierēdņiem un tiesnešiem.

Pētījumā respondentiem tika lūgts skalā no 1 līdz 10 novērtēt, cik ļoti, viņuprāt, var uzticēties noteiktu profesiju pārstāvjiem, kur “10” nozīmē “var pilnībā uzticēties”, bet “1” - “nemaz nevar uzticēties”.

Visaugstāko uzticēšanās vidējo rādītāju 7,18 ieguva skolotāji, kam seko banku darbinieki ar vidējo rādītāju 6,83, ārsti - 6,56, pārdevēji - 6,24 un policisti - 6,06. Uzņēmēju vidējais uzticības rādītājs bija 5,92, kam seko advokāti ar vidējo rādītāju 5,73, tiesneši - 5,46 un ierēdņi - 5,10. Viszemāko vidējo uzticības rādītāju ieguva politiķi - 3,44. Jāatzīmē gan, ka advokātu un tiesnešu profesijas gadījumā vairāk nekā piektdaļai respondentu bija grūti izdarīt vērtējumu.

“Uzticēšanās profesijai vai nodarbošanās veidam ir atspoguļojums vērtībām, kuras šo profesiju pārstāvji iemieso apkārtējo cilvēku acīs un sabiedrībā kopumā. Satraucoši ir tas, ka cilvēki salīdzinoši vismazāk uzticas tām profesijām un nodarbošanās veidiem, kas ir saistīti ar valsts pārvaldi un likumdošanas jautājumiem. Tas noteikti negatīvi ietekmē arī cilvēku attieksmi pret lēmumiem, ko šo profesiju pārstāvji pieņem, kas savukārt negatīvi ietekmē arī šo lēmumu ieviešanu dzīvē. Uzticēšanās līmenim eventuāli ir liela nozīme valsts pārvaldes un ekonomikas efektīvai funkcionēšanai. Savukārt pozitīvs pārsteigums, ko parādīja pētījums, ir augstā uzticēšanās banku darbiniekiem, kuri acīmredzot ir pierādījuši sevi kā šīs jomas profesionāļus,” saka Kristīne Gaigule - Šāvēja, zvērinātu advokātu biroja PRIMUS partnere.