Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

"Delna" aicina Čakšu risināt iespējamo interešu konfliktu "Rigvir" jautājumā

© F64

"Sabiedrība par atklātību Delna" šodien nosūtījusi vēstuli veselības ministrei Andai Čakšai ar lūgumu skaidrot, ka Veselības ministrija (VM) risina iespējamo interešu konfliktu, kurā iesaistīta ministres padomniece, Valsts galvenā onkoloģe Dace Baltiņa, kas vienlaikus ir Starptautiskā Viroterapijas centra medicīniskā direktore, pavēstīja "Delna".

Vakar, 26.septembrī, veselības ministre publiski paziņoja, ka 3.oktobrī organizēs tikšanos ar medikamenta "Rigvir" kritiķiem un atbalstītājiem, aicinot uz sanāksmi arī "Rigvir" pārstāvjus.

"Ņemot vērā, ka ministres konsultante, Valsts galvenā onkoloģe, profesore Baltiņa, reizē ir arī Starptautiskā Viroterapijas centra medicīniskā direktore un publiski tiek pieteikta kā "holdinga "Rigvir" medicīniskā direktore", "Delna" aicināja ministri skaidrot, kā tiks nodrošināta objektivitāte 3.oktobra tikšanās laikā. Par riskiem, kas rodas no Baltiņas vienlaicīgas atrašanās iepriekš minētajos amatos, "Delna" veselības ministri un sabiedrību informēja jau 2017.gada februārī un martā," skaidroja organizācijas pārstāvji.

"Delnas" ieskatā Baltiņa, esot "Rigvir" pārstāve, ir ieinteresēta gūt kompānijai peļņu no preparāta pārdošanas un tas var ietekmēt viņas lēmumus un sniegtās rekomendācijas VM, nodarot kaitējumu sabiedrības veselībai.

Tāpat "Delna" aicināja ministri skaidrot, vai VM ir uzdevusi veikt pārbaudes saistībā ar mediķu celto trauksmi par preparāta "Rigvir" efektivitāti, norādot uz līdzīgu gadījumu Francijā, kad 2007.gadā trauksmes cēlēja, ārste Irēna Fračone (Irene Frachon) informēja veselības nozares atbildīgās institūcijas par plaši izplatīta medikamenta "Mediator" iespējamiem nāvējošiem blakus simptomiem. Valsts iestādes panāca, ka šo zāļu izplatīšana tiek apturēta.