Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Kučinskis: Latvijai un Nīderlandei ir līdzīgs skatījums par Eiropas nākotni

© Vladislavs Proškins, F64 Photo Agency

Latvijai un Nīderlandei ir līdzīgs skatījums par Eiropas nākotni, tikšanās laikā ar Nīderlandes premjerministru Marku Ruti atzinis Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Premjera preses sekretārs Andrejs Vaivars aģentūru LETA informēja, ka tikšanās laikā tika apspriestas tēmas, kas skar abu valstu divpusējo sadarbību, aktuālos Eiropas Savienības (ES) un drošības politikas jautājumus.

Kučinskis atzīmēja, ka augstu novērtē Nīderlandes ieguldījumu drošības stiprināšanā Baltijas reģionā - iesaisti NATO paplašinātajā klātbūtnē Lietuvā, dalību Baltijas gaisa telpas patrulēšanā, ekspertu nosūtīšanu uz NATO spēku integrācijas vienību Latvijā, kā arī iesaisti NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centrā.

Premjers arī norādīja, ka nupat notikušās Krievijas militārās mācības "Zapad" nav skatāmas atrauti no drošības situācijas kopumā un Krievijas aktivitātēm mūsu reģionā kopš notikumiem Ukrainā. Tika akcentēts, ka sabiedrības drošības sajūtu Latvijā stiprina apziņa par NATO sabiedroto spēku klātbūtni valstī un reģionā kopumā.

Abas puses bija vienisprātis par divpusējās sadarbības stiprināšanu, lai labāk tiktu izprasta abu valstu nostāja būtiskos jautājumos ES kontekstā, it īpaši saistībā ar ES daudzgadu budžetu nākamajam periodam. Sarunas laikā tika uzsvērta nepieciešamība saglabāt brīvu personu pārvietošanās principu, aktīvi cīnīties pret krāpniecību, kā arī apzināties darbaspēka trūkuma problemātiku un ar to saistītos izaicinājumus.

Kučinskis uzsvēra Latvijas nepieciešamību izlīdzināt dzīves līmeni ar ekonomiski attīstītajām ES valstīm, kā arī apņemšanos izmantot ES esošos instrumentus, tostarp kohēzijas politiku, lai šo mērķi sasniegtu. Latvija arī aicina rast līdzsvaru un izprast minētās vajadzības. Kučinskis un Rute bija vienisprātis, ka abu valstu ekspertiem jākonsultējas par šiem jautājumiem. Abu valstu valdību vadītājiem ir līdzīgs skatījums par ES nākotni.

Runājot par ekonomisko sadarbību, premjers pauda interesi par Nīderlandes pieredzi tehnoloģiju un zināšanu pārnesē - kā attīstīt līdzīgus risinājumus Latvijā, kopā strādājot valdībai, pašvaldībām, augstskolām un uzņēmējiem. Tika uzsvērts, ka informācijas un komunikācijas tehnoloģiju nozare ir visstraujāk augošā nozare Latvijā.

"Latvijas uzņēmumi, balstoties uz inovatīvām idejām, ir spējuši izveidot konkurētspējīgus nišas produktus ar pasaules līmeņa kvalitāti. Latvijas uzņēmumi ar inovatīviem risinājumiem un kvalitāti jau ir atpazīstami Nīderlandē radošo industriju, dizaina un būvniecības sektoros," sacīja Kučinskis.

Tāpat premjers informēja Ruti par Latvijā īstenojamajām reformām tautsaimniecībā, izglītībā un veselības aprūpē.

Kučinskis arī uzaicināja Nīderlandes premjerministru apmeklēt Latviju.

Nīderlande ir astotais lielākais Latvijas tirdzniecības partneris un otrais lielākais investors Latvijā. Nīderlandē reģistrētie uzņēmumi veikuši ieguldījumus transporta un loģistikas, elektroenerģijas, lauksaimniecības, metālapstrādes, nekustamo īpašumu un būvniecības nozarēs.

Latviju un Nīderlandi vieno ciešas un draudzīgas attiecības. Šogad aprit 26 gadi kopš atjaunotas Latvijas un Nīderlandes diplomātiskās attiecības. Tāpat Latvija novērtē regulāro divpusējo politisko dialogu ar Nīderlandi, kā arī Baltijas un Beniluksa valstu dialogu "3+3" formātā.