Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

TIEŠRAIDE: Vai cilvēki pēc 20 gadiem dzīvos uz Mēness un Marsa?

© Publicitātes foto

Nra.lv sadarbībā ar mobilo televīziju, lietotni LMT Straume aicina šovakar, 21. septembrī no plkst. 19.15 tiešraidē vērot Eiropas Planetārās zinātnes kongresa (EPSC 2017) atvērto lekciju kosmosa entuziastiem par Nākotnes jeb Jauno kosmosu. Nākotnes kosmoss ir atvērts un pieejams gan zinātniekiem un uzņēmējiem, gan arī kosmosa entuziastiem. Vai cilvēki jau nākamajās desmitgadēs apdzīvos Mēnesi un Marsu – to varēsim noskaidrot šī vakara tiešraidē.

Mūsdienās kosmosa izpēte vairs nav šaura, vien zinātniekiem pieejama sfēra. Privātā sektora interese, iesaiste un investīcijas padara kosmosa izpēti pieejamu visām sabiedrības daļām. Tomēr kāda astronautu loma Jaunajā kosmosā? Vai tuvākajā nākotnē tiks veidoti ciemati uz citām Saules sistēmas planētām? Kur ir mākslīgā intelekta robežas, pētot kosmosu un kur vērtīgāka būtu cilvēku iesaiste? Atbildes uz šiem jautājumiem tiešraides laikā sniegs starptautisku lektoru komanda.
Lekciju atklās Kārlis Šadurskis, izglītības un zinātnes ministrs ar uzrunu par kosmosa nozīmi eksakto zinātņu nozarē Latvijā un Amara Graps, EPSC 2017 organizatoriskās komitejas priekšsēdētāja, biedrības Baltics in Space vadītāja.

Atvērtajā lekcijā par kosmosa nākotni piedalīsies:
  • Jose Luis Galache, Aten Engineering dibinātājs un galvenais tehnoloģiju eksperts, planetārais zinātnieks un bijušais NASA Frontier Development Lab koordinators un Minor Planet Center vadītāja vietnieks;
  • Pauls Irbins, Zinātkāres centra ZINOO vadītājs, kosmosa aktīvists un vienīgais Latvijas kandidāts Mars One misijai.
EPSC ir lielākais Eiropas un viens no vērienīgākajiem pasaules planetārās zinātnes notikumiem. Tā laikā Rīgā pulcējas ap 800 zinātnieku un tehnoloģiju ekspertu. Kongresa programmā ir 1000 prezentācijas par kosmosa industrijas aktuālākajām misijām un tēmām

Interesentiem no visas pasaules ir iespēja līdz 22. septembrim sekot līdzi kongresa norisei LMT Straumes tiešraidēs. Daļa konferences sesiju un aktivitāšu ar Latvijas Mobilā Telefona atbalstu tiek pārraidītas tiešraidē internetā un lietotnē LMT Straume, kā arī LMT Viedtelevīzijā. Kongresa tiešraides ieraksti ir pieejami LMT Straumes video arhīvā.

Kongresa apmeklētāji un tiešraides skatītāji ir aicināti piedalīties Twitter diskusijās, lietojot tēmturus #EPSC2017 un #100KMkosmosā.