Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Saistībā ar iniciatīvu par nepilsoņu bērniem, deputāts Vējonim pārmet "politisko korupciju"

© Lauris Aizupietis/ F64 Photo Agency

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) deputāts Edvīns Šnore pārmet Valsts prezidentam Raimondam Vējonim "politisko korupciju" saistībā ar iniciatīvu par nepilsoņu bērniem.

Šnore Saeimas debatēs aicināja neatbalstīt Vējoņa virzītā likumprojekta nodošanu komisijai, jo "šai iniciatīvai tik ļoti spīd cauri politiskā korupcija, ka šodien, kad Latvijas sabiedrība cīnās ar slēpto oligarhu un Maskavas ietekmi, būtu vienkārši dīvaini atbalstīt ko tādu, kas visdrīzāk ir daļa no tā".

Deputāts aģentūrai LETA sacīja, ka Vējoņa virzītas iniciatīvas ir "diezgan vienpusīgas", piemēram, iepriekš viņš iebilda pret stingrākiem nosacījumiem saistībā ar termiņuzturēšanās atļaujām, valodas prasības ārzemniekiem, kas iegādājas lauksaimniecības zemi Latvijā. Līdz ar to Šnore pieļauj, ka Vējonis "atstrādā to, ko sarunāja iepriekš". Šnore ir pārliecināts, ka Vējonis prezidenta amatā tika ievēlēts arī ar "Saskaņas" atbalstu. Iespējams, priekšnoteikums atbalstam bija sarunas par konkrētām lietām, ko prezidents tagad aktualizē, pieļauj deputāts.

Šnore arī atgādināja par tā devējam Rīdzenes sarunām, piebilstot, ka nebūtu izbrīnīts, ja tur tiktu runāts arī par nepieciešamību "dabūt cauri nepilsoņu jautājumu".

Vladislavs Proškins/ F64 Photo Agency

Arī debatēs Šnore norādīja: "Tas, kādā veidā šis jautājums tiek dzīts cauri, arvien vairāk liek domāt, ka pamatā šim likumprojektam nav vis sabiedrības intereses, kā tiek deklarēts, bet drīzāk izskatās, ka darīšana te ir vienkārši ar iepriekš apsolītu pakalpojumu apmaiņā pret "Saskaņas" balsīm esošā prezidenta ievēlēšanai."

Ka ziņots, Saeima šodien noraidīja Valsts prezidenta iesniegto likumprojektu par nepilsoņa statusa piešķiršanas izbeigšanu bērniem.

Par šī likumprojekta nodošanu komisijām balsoja 39 deputāti, kuri pārstāv opozīciju, tā dēvēto "Vienotības" "četrinieku", kā arī pie frakcijām nepiederošie parlamentārieši Edvards Smiltēns un Romans Miloslavskis. Pret šo ieceri balsoja 38 parlamentārieši - pārsvarā "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK un Zaļo un zemnieku savienības pārstāvji, bet vēl 14 deputāti - pārsvarā "Vienotības" pārstāvji - balsojumā atturējās.

Šī iniciatīva izraisīja domstarpības valdošajā koalīcijā. Nacionālā apvienība jau iepriekš norādīja, ka neatbalstīs Vējoņa priekšlikumu, kā arī atgādināja koalīcijas partneriem, ka šādu jautājumu virzīšanai nepieciešams konsensus starp partneriem.