Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

BKUS vadītājs: Absurdās situācijas dēļ slimnīca kļuvusi par "ķīlnieku"

© Ilze Zvēra/ F64 Photo Agency

Veselības inspekcijas (VI) pārbaužu rezultātā konstatētās nepilnības nosūtījumos radušies nesakārtotas sistēmas dēļ, kā rezultātā Bērnu klīniskā universitātes slimnīca (BKUS) kļuvusi par situācijas "ķīlnieku", šādu viedokli šodien žurnālistiem pauda slimnīcas valdes priekšsēdētājs Valts Ābols.

Viņš norādīja, ka šīs nav vienīgās absurdās situācijas, kad Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtības interpretācijas dēļ Bērnu slimnīca kļūst par situācijas "ķīlnieku".

Vienlaikus Ābols uzsvēra, ka saistībā VI veiktajām pārbaudēm laikā no 2014.gada līdz 2015.gadam BKUS nav nodarījusi kaitējumu valsts budžetam.

Ābols uzsvēra, ka gan laikā no 2014.gada līdz 2015.gadam, gan arī tagad slimnīcas ārsti savu darbu veic godprātīgi, un par savām galvenajām vērtībām uzskata bērnu un viņu ģimeņu intereses.

Pēc Ābola paustā, VI pārbaudēs konstatētās nepilnības nosūtījumos runa ir nevis par viltošanu, bet gan nosūtījumu kvalitāti un to interpretāciju. VI sākotnējā atzinumā tika uzrādīti 713 gadījumi, kad inspekcija uzskatīja, ka izmeklējums vai nosūtījums nav pamatots, līdz ar to ceļot prasību par 130 000 eiro.

Vienlaikus Ābols norādīja, ka, iepazīstoties ar BKUS skaidrojumu un veicot padziļinātu izpēti, tika konstatēts, ka katros deviņos no desmit gadījumiem VI ir kļūdījusies, kā rezultātā prasība tika uzturēta vairs tikai par 83 gadījumiem, prasības summu samazinot līdz 14 000 eiro.

Ābols informēja, ka 83 gadījumi saistīti ar ārstu nesakārtotajām attiecībām ar Nacionālo veselības dienestu (NVD), ar to, ka ģimenes ārsti nosūta uz izmeklējumiem - magnētisko rezonansi, scintigrāfiju un elektroencefalogrammu - uz kuriem nosūtījumu viņi nav tiesīgi veikt.

F64 Photo Agency

Ābols uzsvēra, ka BKUS pamatfunkcija ir pakalpojumu sniegšana, bet šajā situācijā slimnīcai jāatbild par atsevišķu ārstu nesakārtotajām līgumattiecībām ar NVD, kā arī neinformētību par nosūtījumu noformēšanu. "Mēs esam mācījušies no šīs 2014. un 2015.gada skolas, un, šobrīd, saņemot ik dienas vairāk nekā 1200 zvanus no pacientiem, kas piesakās uz izmeklējumiem, katrā zvanā tiek jautāts, vai nosūtījušais ārsts ir līgumattiecībās ar NVD. Arī reģistratūrā tiek pārbaudīts, vai nosūtītājs ārsts atrodams NVD sarakstā," skaidroja slimnīcas vadītājs.

Viņš nav pārliecināts, ka šādu pārbaužu veikšana ir slimnīcas primārā funkcija, savukārt attiecībā uz ārstu nosūtījumiem, kurus viņi nav tiesīgi veikt, Ābols norādīja, ka slimnīca uzticējās, ka, ja ārsts nosūtījis uz attiecīgo izmeklējumu, tas bijis nepieciešams. Patlaban slimnīca vairāk pievērš uzmanību, lai pārliecinātos, ka ārsts ir tiesīgs nosūtīt uz attiecīgo izmeklējumu, kas gan reizēm radot pārpratumus un ētiskas dabas jautājumus.

Vienlaikus Ābols norādīja, ka šādos gadījumos, kad ārsts veicis kļūdainu nosūtījumu, pastāv trīs iespējas, kurš par šo pakalpojumu veic samaksu - pacients pats, ārsts, kurš kļūdaini nosūtījis uz izmeklējumu, vai slimnīca. Šajā gadījumā par to maksā slimnīca, jo nav mehānisma, kādā veidā varētu attaisnot šo izmeklējumu.

Trešais iemesls, kuru VI uzskata par pārkāpumu, ir gadījumos, kad speciālists izrakstījis norīkojumu uz magnētisko rezonansi, un iespējamo diagnozi norādījis kā neskaidru, un tieši no 2014.līdz 2015.gada BKUS netika samaksāts par rezonanses izmeklējumiem, kuros iespējamā diagnoze tika uzrādītā cereblārā trieka, smadzeņu cista, epilepsija, acu slimības, centrālās nervu sistēmas labdabīgs audzējs un ģenētiskās slimības, jo Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtībā šīs diagnozes nav norādītas.

Slimnīcas valdes priekšsēdētājs uzskata, ka šīs problēmas ir sistēmiskas, tāpēc arī risinājumiem jābūt sistēmiskiem, un viens no veidiem, kā izvairīties no līdzīgām situācijām, ir e-veselības ieviešana. "Es ar cerībām raugos uz sistēmiskiem risinājumiem, un e-veselība noteikti ir viens no tiem," uzsvēra Ābols.

Kā ziņots, VI nepamatotu finansējuma izlietojumu konstatēja BKUS, kura uzskata, ka šie nebija apzināti tīši radīti zaudējumi slimnīcai, bet gan pašu ārstu un ģimenes ārstu nesakārtotās attiecības ar NVD. Pēc slimnīcas domām, norīkojumu izrakstītājam būtu jāuzņemas atbildība, nevis iestādei, turklāt labāk vajadzētu, nevis sodīt slimnīcu, bet sakārtot sistēmu, kurā tiek pieļauta šāda situācija.

Valsts policijas preses pārstāve Gita Gžibovska aģentūrai LETA pastāstīja, ka par Bērnu slimnīcā konstatētajiem pārkāpumiem Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē sākta resoriskā pārbaude. Piemēram, Bērnu slimnīcā pēc sākotnējās VI vēršanās par neatbilstošām tika atzītas 713 diagnozes par kopējo summu vairāk nekā 130 000 eiro. No VI slēdziena izriet, ka magnētiskā rezonanse tikai veikta tādām diagnozēm kā infekcijas, elpceļu, gremošanas trakta, nervu sistēmas saslimšana, kā arī plānoto veselības pārbaužu laikā.

VI bija devusi laiku slimnīcām atrisināt radušos situāciju. Divu mēnešu laikā Bērnu slimnīcā pārkāpumu skaitu izdevās samazināt līdz 83, pārkāpumu summai samazinoties līdz 14 780 eiro.

Līdzīgi pārkāpumi esot konstatēti arī Latvijas Jūras medicīnas centrā, medicīnas centrā "ARS", kā arī centrā "Vizuālā diagnostika", taču ar šiem pārkāpumiem valstij nodarīto zaudējumu summa esot bijusi ievērojami mazāka.