Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Sudraba: Izmeklēšanas komisija izšķirsies, ko izmantot no iztaujāto personu paustā

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

"Oligarhu lietas" parlamentārās izmeklēšanas laikā uzklausīto personu teiktais automātiski nekļūst par izmeklēšanas komisijas viedokli, un deputāti lems, cik daudz no sniegtās informācijas izmantot, veidojot secinājumus, sacīja komisijas priekšsēdētāja Inguna Sudraba (NSL).

Sudraba norādīja, ka līdzīgi arī tiesībsargājošo iestāžu veiktā izmeklēšanas procesā tiek uzklausīti dažādi eksperti, kuri katrs dod slēdzienu atbilstoši savai kompetencei.

Vaicāta par "Vienotības" Saeimas frakcijas deputāta Andreja Judina (Par) komisijas darbam veltīto kritiku, Sudraba norādīja, ka neviens nav liedzis deputātam nodarboties ar izmeklēšanas darbībām. Komisija ir veikusi izmeklēšanas darbības, arī iztaujājot prokurorus un izmeklētājus, jo bija svarīgi iegūt atbildes par "oligarhu lietas" izmeklēšanas kvalitāti. Tāpat bija svarīgi secināt, ko ietver jēdziens "valsts nozagšana" jeb "valsts sagrābāšana", kas normatīvajos aktos nav tieši definēts.

Tie ir svarīgi darbi, lai izpildītu komisijai uzticētos uzdevumus, skaidroja politiķe. Vaicāta par Judina minēto atsevišķu personu, piemēram, publicista Imanta Liepiņa aicināšanu sniegt informāciju, Sudraba norādīja, ka Liepiņš pats pieteicās ziņot par saistībā ar "oligarhu lietas" informācijas atbilstību faktiem un mediju ietekmējamību. Viņa atgādināja, ka ir aicinājusi pieteikties cilvēkus, kas vēlas komisijai sniegt kādus ar izmeklējamo lietu saistītos faktus.

Komentējot iepriekšējā komisijas sēdē notikušo diskusiju ar balsu "pacelšanu", Sudraba norādīja, ka iztaujāšanas laikā "katram ir jāmāk sevi turēt rāmjos" nevis jāpieprasa atbilde, kuru pats sagaida. Atbildes sniedzējs ir jāuzklausa nevis jāprotestē par teiktā saturu, tāpat labāk runāt ir, nepaceļot balsi, norādīja politiķe.

Taujāta par Judina norādījumu saistībā ar nepieciešamību pratināt attiecīgas personas, Sudraba norādīja, ka parlamentāro izmeklēšanas komisiju likumā šāds jēdziens nav minēts. Taču deputātu uzdevums ir veikt iztaujāšanu, skaidroja politiķe.

Vaicāta, vai atsevišķas personas varētu būt nolēmušas nevērsties komisijā, jo tai neuzticas, Sudraba atbildēja, ka cilvēki drīzāk vairāk baidās no "publiskās zākāšanās", kas var sekot pēc savas pozīcijas paušanas. Politiķe vērsa uzmanību, ka publiskajā telpā nereti dominē uzskats, ka ir viens pareizais viedoklis, lai gan būtu normāli uzskatīt, ka var būt viedokļu dažādība. Ja cilvēkiem ir izmeklēšanas procesam noderīgi fakti, tad par to vajadzētu informēt komisiju, pauda deputāte.

Uz nākamo komisijas sēdi ir aicināti žurnāla "Ir", kurā tika publicētas "oligarhu sarunas", pārstāvji, informēja Sudraba.

Kā ziņots, Judins uzskata, ka "Oligarhu lietas" parlamentārās izmeklēšanas komisijas pašreizējais darbs neatbilst mērķim izmeklēt un analizēt iespējamo valsts sagrābšanu.

Judins arī šaubās, ka komisijas darbs virzās uz priekšu, jo publicista Imanta Liepiņa un uzņēmēja Edgara Jansona iztaujāšana nav izmeklēšana. Šie cilvēki ir uzņēmušies advokāta lomu attiecībā uz "oligarhu sarunām" un aizpilda laiku, runājot par dažādām lietām, taču tas nepalīdz izmeklēt ar "oligarhu lietu" saistītos jautājumus, pauda politiķis.

Viņš uzsvēra, ka komisijas deputātiem būtu nevis jāklausās prezentācijas, bet jāpratina attiecīgās personas. Pašlaik komisijas sēžu norise neatbilst tam nolūkam, kāpēc tika nolemts sākt parlamentāro izmeklēšanu, norādīja politiķis.