Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

Atbalsta priekšlikumu par nepilsoņa statusa piešķiršanas izbeigšanu bērniem

© EPA/ SCANPIX

Latvijas Reģionu apvienība (LRA) un partija "No sirds Latvijai" atbalsta Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa priekšlikumu par nepilsoņa statusa piešķiršanas izbeigšanu Latvijā dzimušajiem bērniem, informēja politisko spēku pārstāvji.

LRA deputāti frakcijas sēdē šodien vienbalsīgi pieņēma lēmumu konceptuāli atbalstīt Valsts prezidenta iniciatīvu, jo tādējādi tikšot aizstāvētas katra bērna, kurš piedzimis šajā valstī, tiesības, pavēstīja LRA pārstāvis Valdis Verners.

LRA frakcija atbalstu prezidenta iniciatīvai pauž ar piebildēm, ka visiem bērniem obligāti jāsaņem izglītība latviešu valodā, jāsaglabā vecāku tiesības pašiem izvēlēties bērna pilsonību, un ka šī iniciatīva nav attiecināma uz bēgļiem un iebraucējiem.

"Jautājums skar bērna intereses un tiesības, tādēļ priekšlikums ir atbalstāms, jo ir apliecinājums tam, ka valsts uzņemas rūpes un atbildību par bērnu jau no viņa dzimšanas brīža," skaidro LRA frakcijas vadītāja Nellija Kleinberga.

Arī NSL atbalsta Valsts prezidenta iesniegto likumprojektu "Par nepilsoņu statusa piešķiršanu izbeigšanu bērniem".

"Uzskatām, ka vairāk kā divdesmit gadus pēc neatkarības atgūšanas mūsu valstij ir jāspēj audzināt Latvijas valstij lojālus pilsoņus. Ir jābeidz politiskā retorika un jāsaprot, ka ar šo normu netiek mainīti Pilsonības likuma principi, bet tiek noteikts, ka bērniem, kas piedzimuši nepilsoņiem, automātiski tiek piešķirta Latvijas pilsonība, tādējādi veicinot viņu vēlmi integrēties Latvijas valstī," teikts NSL paziņojumā.

Politiskais spēks norāda, ka valstij ir jāspēj nodrošināt, ka šie bērni saņem atbilstošu izglītību un jau pirmskolā tiek iemācīti brīvi pārvaldīt valsts valodu. Izglītības un zinātnes ministrijai ir jāspēj izveidot sistēmu, ka bērni ir motivēti ne tikai apgūt, bet arī lietot valsts valodu skolā, ārpusskolas nodarbībās, apgūst Latvijas kultūru, vēsturi, tradīcijas profesionālu un radošu pedagogu vadībā, norāda partijā, kuras pārstāvji uzsver, ka NSL ir par stipru un vienotu Latvijas valsti.

Kā ziņots, Vējoņa iesniegtā likumprojekta anotācijā norādīts, ka tā pieņemšana veicinās saliedētas un uz Latvijas tautas kopīgajām vērtībām balstītas Latvijas sabiedrības turpmāku attīstību.

"Latvija ir demokrātiska un mūsdienīga Eiropas valsts, un ir jāpieliek visas pūles, lai turpinātu Latvijas valsti attīstīt un stiprināt. Latvijas izglītības sistēma spēj sagatavot un audzināt krietnus, godprātīgus un atbildīgus cilvēkus, kas ir Latvijas patrioti un kam ir stingra piederība Latvijai," uzsver Vējonis. Pēc likumprojekta pieņemšanas izmaiņas attiektos uz aptuveni 50 līdz 80 jaundzimušajiem gadā. 2016.gadā nepilsoņa statuss tika piešķirts 52 bērniem.

Jau vēstīts, ka "Vienotības" Saeimas frakcijas deputāti, kuri tagad pārstāv partiju "Kustība Par!", plāno atbalstīt Vējoņa iniciatīvu, lai arī iepriekš valdošās koalīcijas partijas vienojās to noraidīt nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) iebildumu dēļ.

Tikmēr VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars aģentūrai LETA pauda viedokli, ka šāds atsevišķu "Vienotības" frakcijas deputātu balsojums arī tiks uzskatīts par koalīcijas līguma pārkāpumu.