Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Ierosinājums visiem Latvijā dzimušajiem bērniem piešķirt pilsonību negūst atsaucību

© Oļesja Sokolova-Godovaņuka/ F64 Photo Agency

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) negatīvās nostājas dēļ valdošā koalīcija neatbalstīs Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa ierosinājumu vairs nepiešķirt nepilsoņa statusu Latvijā dzimušajiem bērniem.

Pēc nacionālās apvienības iniciatīvas šis jautājums šodien tika pārrunāts valdošās koalīcijas partiju sanāksmē. "Mēs atgādinājām, ka koalīcijas līgumā ir noteikts jautājumu loks, par ko jāpanāk konsensus, lai varētu virzīties uz priekšu. Pilsoņu loka paplašināšana ir viens no šādiem jautājumiem," žurnālistiem sacīja VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Viņš uzsvēra, ka Latvijā joprojām nav vienotas izglītības sistēmas, līdz ar to šāda prezidenta iniciatīva nebūtu atbalstāma. VL-TB/LNNK šodien informēja partnerus, ka izmantos savas veto tiesības, kā arī guva apstiprinājumu no koalīcijas, ka šis priekšlikums netiks virzīts.

Jānis Saliņš/ F64 Photo Agency

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) teica, ka šis jautājums nav diskutējams, ņemot vērā nacionālās apvienības nostāju. Premjers atturējās vērtēt prezidenta iniciatīvu pēc būtības. "Valdība ir stabila, un negribētos sākt diskusijas, kas šo stabilitātei varētu ietekmēt," uzsvēra Ministru prezidents.

Arī "Vienotības" priekšsēdētājs Arvils Ašeradens pauda, ka nav jēgas sākt diskusijas, ja viens no partneriem bloķē šo jautājumu.

Kā ziņots, prezidents rosina dot iespēju Latvijā jaundzimušiem nepilsoņu bērniem kļūt par Latvijas pilsoņiem jau viņu piedzimšanas brīdī, ja vien viņu vecāki saviem bērniem neizvēlas citas esošas valsts pilsonību. Vējonis iepriekš paudis viedokli, ka Latvijā ir pienācis laiks pielikt punktu nepilsoņu statusa piešķiršanai.

"Izsvērts lēmums parlamentā būs svarīgs, jo visi bērni, kas dzīvo Latvijā, ir mūsu bērni, gan piedzimušie, gan tie, kas vēl tikai piedzims. Ir pienācis laiks pielikt punktu nepilsoņu statusa jaunai piešķiršanai, jo esam Eiropas valsts, dzīvojam progresīvā, modernā valstī, kas varbūt ir gatava šāda veida izaicinājumiem," pauda Vējonis.