Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

VAKARA ZIŅAS. Evita Ašeradena atlaiž trīs Valmieras Drāmas teātra aktierus

© F64

Beidzamā laikā Latvijas teātros ir aktualizējusies atlaisto aktieru problemātika.

Žurnālu vākus rotā gan Dailes, gan Jaunā Rīgas teātra atlaisto aktieru portreti, izskan izmisums par zaudētajām darba vietām, un tikai retos gadījumos kāds ir pozitīvi noskaņots par šādām pārmaiņām. Pirms jaunās sezonas sākuma šis jautājums bijis arī Valmieras Drāmas teātra dienaskārtībā. Tiesa gan, teātra direktore Evita Ašeradena atklāj, ka ar aktieriem vienojušies, ka publiski atlaisto darbinieku vārdus neatklās, jo vēlas šo procesu padarīt mierīgāku. Paši aktieri neslēpj savu statusu un piekrita pastāstīt par savām izjūtām.

«Mums ir nomainījušies aktieri. Šajā brīdī tie ir trīs aktieri, kas no štata vietām ir pārgājuši uz ārštatu, savukārt no Kultūras akadēmijas mums nāca klāt pieci jaunie aktieri. Tas ir diezgan normāls process. Es nedomāju, ka mūsu teātrī tas ir ļoti skaļš notikums. Skatījāmies un vērtējām aktieru noslogotību. Ja, piemēram, beidzamā laikā cilvēkam nav neviena pieprasījuma no režisoriem, kas teātrī veido izrādes, tad tika izdarīti secinājumi. Tad arī izvedām pārrunas.

Tos aktierus, kas ir pārgājuši ārštatā, mēs negribētu īpaši popularizēt, jo šie cilvēki turpina spēlēt un viņiem nav tik patīkams savs juridiskais statuss. Skaidrs, ka teātra kopējais budžets nepalielinās, bet aktieru maiņa kaut kādā brīdī ir jāizdara, lai būtu vieta jauniem cilvēkiem. Tas attiecas pilnīgi uz visiem teātriem. Cilvēku maiņa ir tādēļ, lai teātrī mainītos trupas sastāvs, kas ir interesanti gan skatītājiem, gan arī kolēģiem. Kaut kādā brīdī tas notiek sāpīgāk, nesāpīgāk, bet man šķiet, ka mēs ar to tikām diezgan normāli galā. Tas ir normāls darba process, ka jebkurā iestādē izvērtē un pārvērtē, un pieņem lēmumus. Mēs arī esam, savstarpēji vienojoties, nomainījuši šuvējas, lai optimizētu darbu,» stāsta Evita Ašeradena.

Ir arī vēl kāds jaunums saistībā ar teātri, šajā sezonā Kultūras akadēmijā ir uzņemts Valmieras Drāmas teātra aktieru kurss, kurā sākuši studijas 15 jaunieši, kas, pabeidzot akadēmiju, varēs strādāt šajā teātrī.

Pilnu rakstu lasiet žurnālā "Vakara ziņas", www.vz.lv