Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Vējonis: Nacionālās apvienības līdzekļu pieprasījums demogrāfijas jautājumiem nav šantāža

© Ādolfs Mārtiņš Krauklis / F64 Photo Agency

Negribētu teikt, ka nacionālās apvienības "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) lielais papildu līdzekļu pieprasījums demogrāfijas pasākumiem būtu speciāla šantāža, pēc tikšanās ar ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS) atzina Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Viņaprāt, demogrāfijas jautājumus valstī ir nepieciešams risināt, jo bērnu skaits lauku teritorijās samazinās un ir jādomā, kā veicināt nācijas atdzimšanu un to, lai vairāk dzimtu bērni, bet tas jāskatās kontekstā ar budžeta iespējām. "Valdība ļoti nopietni strādās, lai tajos budžeta ciparos un budžeta ieņēmumos, kas plānojas pēc nodokļu reformas ieviešanas, tiktu atrasti līdzekļi valdības noteiktajām trīs prioritātēm, kā arī demogrāfijai, ceļu nozarei un citiem jautājumiem," sacīja Vējonis.

Valsts prezidents norādīja, ka ar premjeru bijis vienisprātis par nepieciešamību līdz piektdienai pieņemt gala lēmumu par nākamā gada budžeta sadali nozarēm, lai valdība varētu laicīgi parlamentā iesniegt budžeta projektu. Viņš skaidroja, ka budžeta veidošanas process vienmēr ir diskusijas par prioritātēm un valdība ir noteikusi daudzas prioritātes.

Reuters

"Mani priecē, ka šajā iespējamajā budžeta projektā tiek nodrošināts tas, ka beidzot aizsardzībai būs novirzīti 2% no IKP, tātad mūsu starptautiskās apņemšanās būs izpildītas. Tāpat ir bijušas plašas diskusijas par līdzekļu novirzīšanu veselības aprūpes sistēmai un arī šai prioritātei nākamgad paredzēti līdzekļi, tāpat, kā izglītībai," uzsvēra Vējonis.

Savukārt Kučinskis norādīja, ka šajā budžetā ļoti daudz kas ir likts uz kārts, piemēram, budžetā ir nodokļu reformas kontekstā izveidotā veselības aprūpes sistēma, kas jāievieš, kā arī citas lietas, tādēļ ir liela atbildība novest šo budžetu līdz galam.

"Strīdi par līdzekļu apjomu, kas būtu novirzāms demogrāfijai, ir ļoti sarežģīti, bet ceru šodienas un rītdienas sarunās rast risinājumu un izeju no strupceļa. Diezgan kategoriski visi esam pret jaunām nodevām un nodokļiem un esam pret budžeta revīziju, proti, nedrīkst atņemt naudu citām jomām, lai novirzītu to sadalīšanai pabalstiem. Ja nacionālā apvienība nobloķē visu budžetu, tad, protams, ir problēmas ar tālāku virzību," skaidroja premjers.

Jau ziņots, ka valdošās koalīcijas partijas šodien turpinās diskutēt par nākamā gada budžeta jautājumiem. Iepriekšējā sanāksmē pirmdien vēl netika panākta vienošanās par finansējumu demogrāfijas pasākumiem, taču par vairākiem citiem jautājumiem koalīcijai domstarpību neesot.