Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

Veselības ministrija plāno paplašināt "zaļo koridoru"

© Ilze Zvēra/ F64 Photo Agency

Lai uzlabotu veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību onkoloģijas pacientiem, Veselības ministrija (VM) plāno paplašināt ļaundabīgo audzēju primārās diagnostikas sistēmu jeb "zaļo koridoru", liecina šodien valsts sekretāru sanāksmē izsludināties grozījumi noteikumos, kas nosaka veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtību.

Kā aģentūrai LETA pavēstīja VM pārstāve Undīne Šulca, paplašinot "zaļo koridoru" plānots, ka tiks palielināts onkoloģisko diagnožu skaits, kā arī noteikta atbilstoša kārtība kādā veicami izmeklējumi, lai nodrošinātu lielāku veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību pacientiem ar onkoloģiskām saslimšanām.

Savukārt, lai uzlabotu pacientu informēšanu par mamogrāfijas rezultātiem, kā arī, lai veicinātu savlaicīgu ārstēšanu, gadījumos, kad ir aizdomas par ļaundabīgu veidojumu vai izmeklējumā konstatēta ļaundabīga atradne, plānots noteikt, ka ārstniecības iestādei, kurā veikts izmeklējums, jāsazinās ar pacienti, ja viņa nav izņēmusi izmeklējuma rezultātu mēneša laikā. Lai ārstniecības iestādes savlaicīgi sagatavotos šīs normas izpildei, paredzēts, ka šī norma stāsies spēkā ar nākamā gada 1.janvāri.

Ilze Zvēra/ F64 Photo Agency

Vienlaikus, lai nodrošinātu, ka veselības aprūpes programmai "Staru terapija" tiek novirzīti pakalpojumu izmaksām atbilstoši finanšu līdzekļi Nacionālais veselības dienests veica aprēķinu par viena pacienta ārstēšanas tarifu. Projektā pievienota jauna pakalpojumu programma "Staru terapija, staru terapija un ķīmijterapija pieaugušajiem", kurā tiek noteikts tarifs 2191,31 eiro par viena pacienta ārstēšanu. Šāds tarifs paredzēts lielākajām ārstniecības iestādēm.

Grozījumu projektā veikti arī precizējumi valsts apmaksāto veselības pakalpojumu apmaksas kārtībā.