Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Svarīgs policijas atgādinājums visiem vecākiem

© Valsts policija

Vasara un tostarp arī skolēnu brīvlaiks paskrējis vēja spārniem - jau šonedēļ bērni atgriežas skolās, uzsākot jauno mācību gadu. Lai ceļš pēc jaunām zināšanām būtu tikai labām emocijām piepildīts, kā ierasts Valsts policija šajā laikā pastiprināti gādās par vispārējo sabiedrisko kārtību un drošību. Īpaša uzmanība tiks pievērsta ceļu satiksmes drošībai izglītības iestāžu tuvumā, kā arī vietām, kur pulcējas nepilngadīgas personas.

Līdz ar jaunā mācību gada sākumu, likumsargi visā Latvijas teritorijā pastiprināti kontrolēs un uzraudzīs drošības jostu lietošanu un pareizu bērnu pārvadāšanu transportlīdzekļos. Proti, likumsargi pārbaudīs un uzmanīs, vai tiek lietoti bērnu pārvadāšanai paredzētie drošības līdzekļi - gan sēdeklīši, gan paliktņi, kā arī, vai bērns ir piesprādzēts ar drošības jostu. Policija atkārtoti uzsver - pat, ja ar automašīnu veicamais ceļa posms nav garš un aizņems vien pāris minūtes, ir būtiski parūpēties par atvašu drošību, ikreiz viņus piesprādzējot un darot to pareizi! Īpaša uzmanība tiks pievērsta arī automašīnas aizmugurējos sēdekļos sēdošajiem pasažieriem, kuri nereti uzskata, ka piesprādzēties nav nepieciešams.

Jāuzsver, ka Valsts policijas patruļas septembra sākumā būs pietuvinātās mācību iestādēm, tāpēc īpaša uzmanība tiks pievērsta arī atļautā braukšanas ātruma ievērošanai. Likumsargi atgādina - atļautais braukšanas ātrums pie mācību iestādēm ir 30 km/h. Šoferi, esiet modri!

Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Tāpat atgādinām, ka saistībā ar jaunajam mācību gadam veltītajiem pasākumiem, šoferīšiem var nākties rēķināties ar iespējamiem sastrēgumiem un lēnāku satiksmi pilsētās, īpaši izglītības iestāžu tuvumā. Tādēļ aicinām transportlīdzekļu vadītājus būt saprotošiem, uzmanīgiem, kā arī īpaši atbildīgiem pret satiksmes drošību ne tikai pirmajā skolas dienā, bet arī ikdienā - visa mācību gada garumā.

“Šurp, grāmatas, uz skolu, es būšu teicamnieks!” ir novēlējums, ko pirmajā skolas dienā ir dzirdējis gandrīz ikviens skolēns. Valsts policija mudina - lai teicamnieks gan skolā, gan arī eksperts ar drošību saistītos jautājumos! Uzsākot skolas gaitas, bērni bieži vien ceļu uz vai no skolas, mājām vai treniņa mēros vieni paši - bez vecāku uzraudzības. Īpaši uzsveram - ir svarīgi ar bērnu jau pirms skolas sākuma izstaigāt ikdienas veicamo maršrutu un atgādināt par ceļu satiksmes noteikumiem. Proti, piekodināt, ka iela jāšķērso pa gājēju pāreju vai pie zaļā gājēju luksofora gaismas signāla, iepriekš pārliecinoties, ka apkārtējie transportlīdzekļi ir apstājušies. Kā arī, tuvojoties rudenim ir svarīgi parūpēties par savu atvašu redzamību uz ceļa - gaismu atstarojošu elementu esamība skolēna apģērbā vai skolas somā ir īpaši būtiska!

Tāpat, alikumsargi atkārtoti vecākus lūdz pārrunāt ar bērniem dažādus drošību saistītos jautājumus, lai mierīgi un bez liekām raizēm pavadīt skolas laiku!

Jāpiebilst, ka līdz ar 1.septembri palielināsies arī dažādu publisku pasākumu skaits, tāpēc atgādinām vecākiem, ka pēc pulksten 22.00, bērns, kurš vēl nav sasniedzis 16 gadu vecumu, nedrīkst atrasties sabiedriskā vietā bez pieaugušā uzraudzības. Savukārt gadījumos, kad pašam bērnam vai viņa draugiem draud briesmas, nekavējoties jāziņo policijai - 110, vai vienotajam glābšanas dienesta tālrunim 112.