Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

"Ideju kauss 2017" atgriežas un aicina pieteikties ideju autorus

NENOKAVĒ! Pieteikšanās inovatīvo biznesa ideju konkursam Ideju kauss 2017 notiks līdz 14. septembrim, konkursa mājaslapā aizpildot īsu pieteikuma formu. Vakar norisinājās konkursa atklāšanas pasākums, pulcējot LIAA pārstāvjus un sadarbības partnerus © Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Jau devīto reizi ir dots starts biznesa ideju konkursam Ideju kauss 2017. Pieteikties tajā aicināts ikviens, kurš vēlas pārbaudīt savu varēšanu un spējas biznesa vidē, galvenais, kas vajadzīgs – inovatīva ideja.

Konkursa laikā dalībniekus konsultēs un tiem sniegs daudzveidīgas zināšanas vairāki eksperti, soli pa solim ideju pilnveidojot un attīstot, lai tā pārtaptu par dzīvotspējīgu biznesu un spētu ieinteresēt investorus. Vairāki veiksmes stāsti jau konkursam ir. Trīs labāko ideju autori kā vērtīgu bonusu saņems arī naudas balvu. Dalība konkursā ir bez maksas, pieteikšanās ilgs līdz 14. septembrim.

No 17 gadu vecuma

Konkursu organizē Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA). LIAA Inovāciju atbalsta nodaļas vadītāja Sarmīte Karlsone stāsta, ka ideju Latvijas iedzīvotājiem netrūkst, taču būtiski - neturēt, tā teikt, sveci zem pūra, tieši tādēļ Ideju kauss 2017 ir domāts aktīviem cilvēkiem, kas vēlas uzsākt savu biznesu un kuri ir vismaz 17 gadus veci (vecuma slieksnis šogad tika samazināts, jo LIAA vēlas atbalstīt arī skolēnu mācību uzņēmumus, proti, vidusskolēnus, kas jau ir apguvuši pamatiemaņas biznesā un vēlas izkāpt no mācību uzņēmuma čaulas un pieteikt sevi reālajā biznesā). Turklāt, lai pieteiktos, nav jādibina savs uzņēmums - dalība Ideju kausā ļaus labāk izprast, vai izvēlētais kurss ir īstais un kā to pareizi attīstīt, lai kļūtu par sekmīgu uzņēmēju.

Pats svarīgākais - ideja

«Iesākumā pietiek tikai ar ideju, kas ir jāizklāsta uz vienas A4 formāta lapas. Iesaku kvalitatīvi aizpildīt pieteikumu, jo tas būs pirmais atlases siets, lai tiktu otrajā kārtā. Pēc tam konkursa dalībniekus gaida apmācību process,» skaidro S. Karlsone.

Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Dalībniekiem būs iespēja piedalīties profesionālās apmācībās pieredzējušu uzņēmēju vadībā un gūt vērtīgus kontaktus sava biznesa tālākai attīstībai. Konkursa laikā notiks arī septiņi vebināri, kuru laikā tiešsaistē dalībnieki apgūs mārketingu, finanses un citus biznesa vidē nozīmīgus tematus. Vebinārus nodrošinās konkursa akadēmiskie partneri Rīgas Ekonomikas augstskola un Latvijas Universitātes Biznesa, vadības un ekonomikas fakultāte. Apmācībām būs arī taustāms rezultāts - dalībniekiem būs jārada prezentācija, ar kuru viņi varēs doties pie investora.

Bagātīga zināšanu buķete un naudas balvas

Konkursa akadēmiskais partneris, Latvijas Universitātes Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes dekāns Gundars Bērziņš norāda: «Biznesu var uztaisīt arī bez zināšanām, taču kļūdu iespējamība un līdz ar to izdevumi var būt krietni lielāki. Apmācībās sniegsim zināšanas, lai iespējamība, ka ideja pārtaps labā biznesā, būtu pēc iespējas lielāka.»

Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Papildus plašai zināšanu buķetei, jauniem kontaktiem trīs labāko ideju autori saņems arī naudas balvu savas biznesa idejas realizācijai. Trešās labākās idejas autori iegūs 3000 eiro, otrās labākas idejas autori - 5000 eiro, bet spožākas idejas autori saņems 7000 eiro naudas balvu, ko nodrošina LIAA un Eiropas Reģionālās attīstības fonds (ERAF). Finālistu vērtēšana notiks 5. decembrī, bet rezultātu paziņošana un uzvarētāju apbalvošana - 14. decembrī.

Veiksmes stāsti

Ideju kauss šo gadu laikā var lepoties arī ar vairākiem veiksmes stāstiem, piemēram, konkursā reiz startējusi SIA Madara Cosmetics direktore Lotte TisenkopfaIltnere, savu vietu tirgū atradis arī Jānis Zilvers ar savu produktu - svētku dzērienu Rabarber.

Konkursa noteikumus, informāciju par konkursa un apmācību norisi un reģistrācijas formu iespējams atrast konkursa mājaslapā www.idejukauss.lv. Pieteikumus iespējams iesniegt elektroniski līdz 14. septembra pusnaktij. Iesniegtos pieteikumus vērtēs profesionāla un kompetenta žūrija, kuras sastāvā būs dažādu nozaru eksperti un uzņēmēji, kas izceļas ar inovatīviem pakalpojumiem un produktiem gan Latvijas, gan pasaules mērogā.

Arī inkubatori gaida uzņēmīgos

Ja tomēr pašam nav īstas pārliecības, kā pareizi uzrakstīt pieteikumu, var droši vērsties pēc padoma kādā no 15 LIAA biznesa inkubatoriem. «Ja jūs kādreiz esat domājuši kļūt par uzņēmējiem vai jau esat par tādiem kļuvuši, nāciet pie mums - mēs jums palīdzēsim, piemēram, sakārtot biznesa plānu, izstrādāt mārketinga stratēģiju, sniegsim noderīgus kontaktus, kā arī finansiālu atbalstu, jo mums ir savas grantu programmas. Protams, palīdzēsim labāk sagatavoties Ideju kausam,» akcentē LIAA Valmieras biznesa inkubatora vadītājs Jānis Kļaviņš.

Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Jāpiebilst, ka LIAA piedāvā arī dažādus atbalsta instrumentus uzņēmējiem, kas guvuši jau pirmo rūdījumu, bet kuriem ir vajadzīgs papildu atbalsts tālākai izaugsmei - plašāka informācija aģentūras mājaslapā: www.liaa.gov.lv.