Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Terorisma riska mazināšanai pilnveidos likumu par drošību publiskos pasākumos

© Ilze Zvēra/F64 Photo Agency

Terorisma risku mazināšanai Drošības policija (DP) gatavo priekšlikumus likumā, lai pilnveidotu fizisko drošību publisku izklaides pasākumu laikā.

Attiecīgi grozījumi tiek gatavoti Publisku izklaides un svētku pasākumu likumā. Šobrīd gan netiek atklāt, kādas izmaiņas tiek gatavotas.

DP regulāri veic ārvalstīs notikušo teroristu uzbrukumu veidu un ar tiem saistīto apstākļu analīzi. Šajā jomā tiek īstenota arī ikdienas informācijas apmaiņa ar ārvalstu partnerdienestiem.

Kā norāda DP, iegūtie secinājumi ir viens no pamatiem turpmāku preventīvo pasākumu mērķtiecīgai plānošanai Latvijā. Piemēram, iegūtie secinājumi tiek ņemti vērā, aktualizējot gan Nacionālo pretterorisma plānu, gan tipveida pretterorisma reaģēšanas plānus, kā arī tiek iestrādāti pretterorisma mācību scenārijos. Par starptautiskā terorisma attīstības tendencēm DP arī regulāri informē valsts augstākās amatpersonas.

facebook.com/Dziesmu un Deju svētki

Vienlaikus ikdienā tiek organizēta cieša sadarbība ar Valsts policiju un par drošību publiskos pasākumos atbildīgajām amatpersonām, lai pārliecinātos, ka plānotie fiziskās drošības pasākumi atbilst terorisma draudu situācijai. DP eksperti arī regulāri piedalās publiskos pasākumos, kuros koncentrējas ievērojams skaits apmeklētāju, lai novērtētu kompetento institūciju un apsardzes komercsabiedrību īstenoto fiziskās drošības pasākumu efektivitāti, skaidro DP.

Papildus tam DP regulāri organizē informatīvus seminārus pretterorisma pasākumos iesaistītajām institūcijām, kā arī terorisma riska objektu pārstāvjiem, lai pārrunātu preventīvos pasākumus potenciālo risku mazināšanai.

Arī turpmākajā darbībā DP pastiprinātu uzmanību plāno pievērst pretterorisma sistēmas pilnveidošanai atbilstoši terorisma draudu tendencēm Eiropā.

Jau ziņots, ka pēdējos gados teroristi dažādās Eiropas pilsētās uzbrukumu veikšanai izmantojuši šaujamieročus, spridzekļus un automašīnas. Viena no tendencēm ir uzbrukumu veikšana, ietriecoties ar automašīnu cilvēku pūlī. Pēdējā šādā teroraktā augusta vidū 13 cilvēki gāja bojā, kad terorista vadīts autofurgons iebrauca pūlī tūristu pārpildītā ielā Barselonā. Atbildību par teroraktu uzņēmies džihādistu grupējums "Islāma valsts".