Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Drīz uz skolu: Kādu telefonu izvēlēties bērnam?

© Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com

Zinību diena jau ir pavisam drīz. Vecāki un bērni gatavojas jaunajam mācību gadam - daudziem tas būs pirmais. Mobilais telefons jau sen ir kļuvis par ierastu parādību skolēnu rokās, un ļoti bieži jauna vai pirmā telefona iegāde ir saistīta ar 1. septembri. Mobilo telefonu pārdošanas speciālists Rinalds Kalniņš Rīgas pilsētas pašvaldības portālam Riga.lv pastāsta, kas jāņem vērā, iegādājoties telefonu bērnam.

Izzini skolēna vēlmes

Vēl pirms plānotā pirkuma veikšanas, eksperts iesaka noskaidrot, kādu tālruni vēlas pats skolēns un kādām funkcijām, viņaprāt, būtu svarīgi pievērst uzmanību. “Ir jaunieši, kuriem būtisks šķiet nevis tālruņa zīmols, bet gan tā veiktspēja un nodrošinātais saturs - dažādas lietotnes un spēles. Savukārt citi lielāku uzmanību pievērš sociālajiem tīkliem, tādēļ svarīgāks kritērijs ir viedtālruņa fotokameru kvalitāte. Ņemot vērā, ka bērnu vēlmes un vecāku iespējas dažkārt nesakrīt, jau pirms ierašanās veikalā vērts vienoties par kompromisu, kas apmierinātu gan bērna vēlmes, gan būtu vecākiem pa kabatai,” skaidro Rinalds Kalniņš.

Pievērs uzmanību tālruņa atmiņai un baterijas darbības laikam

Izvēloties tālruni jebkura vecuma skolēnam, viens no vissvarīgākajiem kritērijiem ir ierīces atmiņas lielums. Bērni un jaunieši mīl daudz fotografēt un filmēt, bet gados jaunāki nereti aizraujas ar dažādām spēlītēm viedtālrunī, tādēļ vērts pārliecināties, ka noskatītajam tālruņa modelim ir pietiekami liela atmiņa - vismaz 16 GB, kur šo visu informāciju uzglabāt. Tāpat aktīvi lietojot telefonu būtiska ir arī ierīces baterijas laiks darbībā, ko tā var nodrošināt ar vienu uzlādi.

Viedtālrunis sākumskolas skolēnam - ērts, viegli lietojams un ne sevišķi dārgs

Iegādājoties viedtālruni sākumskolas skolēnam, ieteicams izvēlēties ne sevišķi dārgus ierīču modeļus, kuru pazaudēšana nesagādās pārāk lielas raizes. Kā norāda eksperts, sākumskolā bērni vēl tikai mācās atbildīgi lietot telefonu, tādēļ var gadīties, ka tas tiek kaut kur aizmirsts, pazaudēts vai nejauši izkritis. Līdztekus uzmanību būtu jāpievērš arī ierīces dizainam, lai tas būtu vienkāršs un pārdomāts, jo svarīgi, lai ierīce ērti iegultu bērna rokā un būtu viegli lietojama.

Viedālrunis pamatskolēnam - “tāds pats kā draugam”

Pamatskolas vecuma bērniem īpaši svarīgas ir viņu vienaudžu domas un vērtējums, tādēļ arī telefona izvēlē pamatskolēni lielākoties vadās pēc viedtālruņa zīmola un modeļa atpazīstamības, kā arī ierīces dizaina.

“Pamatskolā bērniem nereti jau pašiem ir visai skaidrs priekšstats par to, kādu viedtelefonu viņi vēlas iegūt savā īpašumā - visbiežāk kārotais modelis jau pieder kādam no draugiem vai klasesbiedriem.

Viedtālrunis vidusskolēnam - vērtīgāks, ja paša nopelnīts

Vidusskolas vecumā jaunieši pamazām iepazīst pieaugušo dzīvi, tādēļ mainās arī vērtību orientācija. Vidusskolēniem daudz lielāka vērtība, piemēram, viedtālrunim būs tad, ja tas tiks iegādāts par paša vasarā nopelnīto naudu. Dārgākus viedtālruņu modeļus vecāki var izvēlēties kā motivāciju vai atalgojumu atvasei par labām sekmēm skolā vai citiem nozīmīgiem sasniegumiem.

Ja vecākiem ir vēlme pārsteigt savu atvasi, uzdāvinot viedtālruni, Rinalds Kalniņš iesaka izvēlēties kādu no pasaulē atzītāko ražotāju viedtālruņumodeļiem,

Aksesuāri ne tikai skaistumam, bet arī drošībai

Iegādājoties viedtālruni labāk netaupīt uz tā aksesuāriem, jo kvalitatīvs tālruņa maciņš, vāciņš un ekrāna aizsargstikls var būtiski paildzināt tālruņa kalpošanas laiku. Tie samazina gan kritienu spēku un triecienu radītās sekas, gan aizsargās viedtālruni no skrāpējumiem. Bet ekrāna aizsargstikls kritiena gadījumā palīdzēs novērst plaisu rašanos uz ekrāna. Tāpat jauns dizaina maciņš var būt labs risinājums situācijā, ja jaunu viedtālruni skolēnam šogad nav plānots iegādāties - tas atsvaidzinās esošajās ierīces vizuālo izskatu un radīs pārmaiņu sajūtu viedtālruņa īpašniekam.

Datu drošībai - pieejas kodi un citi risinājumi

Vēl viena lieta, kam noteikti jāpievērš uzmanība, ir datu drošība, lai tālruņa pazušanas vai zādzības gadījumā tajā esošie dati nenokļūtu citu personu rokās.

“ Jau no agras bērnības svarīgi bērnam iemācīt ne tikai mazgāt rokas, bet arī ievērot datu aizsardzības higiēnu un pasargāt sev būtisko informāciju (fotogrāfijas, video, sarakstes sociālajos tīklos un ziņapmaiņas vietnēs. Jau iegādājoties tālruni, ir jāuzstāda PIN kods, kā arī tālruņa pieejas kods vai drošības zīmējums ekrāna bloķēšanai,” atgādina eksperts.