Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Smiltēns paziņo, ka izstājas no "Vienotības" [papildināts]

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Politiķis Edvards Smiltēns šodien partijas kongresā paziņoja, ka pamet "Vienotību" un nekandidēs uz partijas vadītāja amatu.

Smiltēns uzrunā kongresā pauda vairākus principus, kas, viņaprāt, jāīsteno politikā. Viens no šiem principiem ir solījumu īstenošana. Iepriekš Smiltēns ir lūdzis partiju lemt par uzticību viņam vai partijas ilggadējais līderei, pašlaik Saeimas frakcijas vadītājai Solvitai Āboltiņai. Šāds balsojums frakcijā nav noticis, arī valde jautājumu par Saeimas frakcijas vadītāju darba kārtībā nav iekļāvusi.

Ilze Zvēra/ F64 Photo Agency

Smiltēns arī uzsvēra, ka viens no principiem ir tas, ka ideja ir svarīgāka par politiķiem. Proti, politiķiem ir jāmainās. Viņš savas runas beigās arī pateicās kolēģiem un līdzšinējam partijas vadītājam Andrim Piebalgam, savukārt Āboltiņai uzdāvināja grāmatu, kurā esot rakstīts par to, kāpēc politika un reliģija šķiro cilvēkus.

Vēl viens no principiem ir tas, ka politiķu svarīgākais uzdevums ir spēja pieņemt lēmumus, akcentēja Smiltēns. Tieši šī principa neievērošanu Smiltēns saistīja ar "Vienotības" šķelšanos, premjera amata zaudēšanu, situāciju, ka tika izaudzēta "partija partijā".

Smiltēns skaidroja, ka mudināja partiju diskutēt par Āboltiņas lomu "Vienotībā" pirms kongresā, lai saprastu, vai ir iespēja realizēt būtiskas izmaiņas. Viņš pieminēja, ka kongresa runās atslēgvārds ir "stabilitāte", tomēr dažkārt krīzes situācijās tas nav risinājums.

"Es šobrīd izpildu solījumu, jo nav iestājušies priekšnoteikumi, par kuriem runāju pirms mēneša. Ja es tā biju pateicis, tad es šo solījumu izpildu," žurnālistiem sacīja Smiltēns, skaidrojot savu lēmumu pamest partiju.

Šodien "Vienotības" kongresā notiks jauna valdes priekšsēdētāja un politiskā spēka vadības vēlēšanas. Uz "Vienotības" valdes priekšsēdētāja amatu iepriekš bija izvirzītas ekonomikas ministra, Ministru prezidenta biedra Arvila Ašeradena un partijas priekšsēdētāja vietnieka Smiltēna kandidatūras.

Kongresam bija izvirzīti 328 delegāti, un no rīta bija reģistrējušies 257 "Vienotības" biedri.