Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

SM nespēj izskaidrot krievu valodā rakstītu vārdu karšu lietojumu ministru tikšanās laikā

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Satiksmes ministrija (SM) pagaidām nespēj izskaidrot krievu valodā rakstītu vārdu karšu lietojumu Latvijas un Krievijas ministru tikšanās laikā.

Kā aģentūru LETA informēja Satiksmes ministrijas pārstāve Ilze Greiškalne, SM ir saņēmusi oficiālu Valsts valodas centra (VVC) pieprasījumu sniegt konkrētu informāciju par krievu valodā rakstīto vārdu karšu lietojumu satiksmes ministra Ulda Auguļa (ZZS) un Krievijas transporta ministra Maksima Sokolova tikšanās laikā. Ministrija patlaban izvērtē situāciju un sola sniegt skaidrojumu.

Greiškalne norādīja, ka Latvijas-Krievijas starpvaldību komisijas līdzpriekšsēdētājs ir satiksmes ministrs, savukārt Ārlietu ministrija pilda sekretariāta funkcijas.

"Plašsaziņas līdzekļu pārstāvji, tai skaitā no Krievijas, piedalījās komisijas protokola parakstīšanā un Satiksmes ministrs savu paziņojumu presei sniedza latviski. Preses pasākuma laikā tika nodrošināta tulka klātbūtne, kas cita starpā nodrošināja tulkojumu arī ziņotāju pieteikšanai," piebilda Greiškalne.

Kā aģentūrai LETA sacīja VVC pārstāvis Viesturs Razumovskis, krievu valodā rakstītu vārda karšu lietojums nav pareiza ministrijas rīcība ne no organizatoriskā, ne arī valodas politikas viedokļa.

Razumovskis skaidroja, ka Valsts valodas likums paredz divas valodu kategorijas - valsts valoda un svešvalodas, pēdējām nenosakot sīkāku gradāciju.

Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Ņemot vērā, ka Latvija bija ministru tikšanās uzņemošā valsts, no valsts valodas politikas viedokļa vārda kartēs personu vārdi būtu jāatveido latviešu valodā. Razumovskis piebilda, ka tāpat ir jāsaprot, vai starp pusēm nav bijusi vienošanās par valodas izmantošanu, piemēram, vārdu kartēs.

VVC vērsās ministrijā ar lūgumu skaidrot krievu valodā rakstīto vārdu karšu lietojumu ministru tikšanās laikā.

Kā ziņots, 15.augustā Rīgā norisinājās septītā Latvijas-Krievijas starpvaldību komisijas (SVK) sēde, kuras laikā tika spriests par paveikto un turpmākās sadarbības iespējām. Sēdi no Latvijas puses vadīja Augulis un komisijas vadītāja vietnieks - ĀM valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs. Savukārt no Krievijas puses SVK vadīja transporta ministrs Maksims Sokolovs.