Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Šodien atvadīsies no mūžībā aizgājušā komponista Pētera Plakida

© Rūta Kalmuka, F64 Photo Agency

Rīgas krematorijā šodien plkst.14 notiks atvadīšanās no mūžībā aizgājušā latviešu komponista Pētera Plakida, informēja Kultūras ministrijas sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Lita Kokale.

Plakidis dzimis 1947.gada 4.martā. Savas dzīves laikā viņš absolvējis Latvijas Valsts konservatorijas kompozīcijas klasi, kā arī strādājis Latvijas Nacionālajā teātrī par Teātra mūzikas daļas vadītāju.

Komponists kopš 1974.gada bijis Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas profesors.

Kā ziņots, 8.augustā mūžībā aizgājis latviešu komponists, pianists un koncertmeistars Pēteris Plakidis.

Kā teikts akadēmijas apkopotajā informācijā, jau daiļrades sākumā 20.gadsimta 60.gadu beigās un 70.gadu sākumā Plakidis sevi pieteica ļoti pārliecinoši. 1969.gadā par skaņdarbu "Mūzika klavierēm, stīgām un timpāniem" viņš ieguva diplomu tolaik prestižajā Vissavienības jauno komponistu skatē. 1982.gadā komponists ieguva "Nopelniem bagātā mākslas darbinieka" titulu, bet 1990.gadā "Tautas skatuves mākslinieka" goda nosaukumu. Savukārt 1987.gadā viņam tika piešķirta Jāņa Ivanova prēmija, bet 1996.gadā komponists kļuva par Lielās mūzikas balvas laureātu par skaņdarbu "Variācijas orķestrim".

Daudzus gadus Plakidis ir muzicējis duetā ar dzīvesbiedri, latviešu kamerdziedātāju Maiju Krīgenu (mecosoprāns). Kopā ar viņu ritēja darbs Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas kamerdziedāšanas klasē, kur komponists strādāja kā koncertmeistars.

1991.gadā Plakidis kopā ar čellistu Ivaru Bezprozvanovu un klarnetistu Eriku Mandatu (ASV) izveidoja "The Transatlantic trio". Trio ir uzstājies koncertos Latvijā, Lielbritānijā un ASV.